Izvor: Nezavisne Novine, 29.Avg.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Srebrenici formirana Komisija za referendum o Danu Republike

BANJALUKA - Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske odlučila je o imenovanju gradskih i opštinskih Komisija za sprovođenje referenduma na teritoriji cijele Republike, a odluka o tome biće objavljena u Službenom glasniku.

Formirana je i Komisija u Srebrenici, bez obzira na namjeru načelnika opštine Ćamila Durakovića, da spriječi formiranje Komisije u ovoj opštini.

Prema riječima predsjednika Komisije Siniše Karana sljedeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << korak je formiranje glasačkih odbora i štampanje glasačkog materijala.

Takođe, Komisija je utvrdila i visinu naknade za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike u visini prosječne plate u Srpskoj.

Karan je najavio da će na narednoj sjednici Komisije, koja će biti održana za sedam dana, prisustvovati i svi predsjednici gradskih i opštinskih komisija, prenijeli su banjalučki mediji.

Referendm o Danu Reublike, prema odluci Narodne skupštine biće održan 25. septembra.

Duraković je izjavio da je Komisija Republike Srpske za sprovođenje referenduma formirala opštinsku komisiju za Srebrenicu bez ikakve saradnje s opštinskom administracijom, te je na taj način, kako smatra, uvela svojevrstan presedan, jer članove komisije nisu predložili legitimni opštinski organi već koalicija srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu", formirana za potrebe ovogodišnjih lokalnih izbora.

Opštinska komisija u Srebrenici formirana je bez učešća probosanskog bloka, odnosno stranke koje ni u skupštini opštine nemaju natpolovičnu većinu.

"Ne znam na osnovu čega neka jednonacionalna koalicija smatra da bez izbornog legitimiteta može nametati svoja rješenja svim građanima Srebrenice. Stvar je još ozbiljnija ako uzmemo u obzir da je koalicija 'Zajedno za Srebrenicu' zvanično registrirana u službenim prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci", rekao je Duraković za Fenu.

Tvrdi da sastav komisije nije čak ni prijedlog srpskog naroda već da je ovu komisiju sam sebi formirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kako je istakao, Dodik je dosad kršio Ustav Bosne i Hercegovine, u trenutku formiranja opštinske komisije u Srebrenici prekršio je i Ustav Republike Srpske, ali i sva osnovna pravila demokratije.

Poručio je i da "lažna komisija" ne može računati ni na kakvu saradnju sa opštinskom administracijom Srebrenice.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.