I prirodnoj lepoti treba dodatna nega

Izvor: Mondo, 29.Avg.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I prirodnoj lepoti treba dodatna nega

"Ona nije samo lepa, ona prosto zrači". Saznali smo kako se neguju žene kojima se upućuju ovakvi i slični komplimenti.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

"Svaka žena je posebna, svaka lepota je jedinstvena, ali postoji tajna kako se neguje prirodna lepota. Neophodno je, pre svega, dopremanje aktivnih supstanci koje učestvuju u izgradnji strukture kose, kože i noktiju do unutrašnjih slojeva kože. To je moguće postići jedino iznutra, korišćenjem proizvoda koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ishranjuju naše 'centre za lepotu' skrivene u dubokim slojevima kože. Na taj način omogućavamo jedinstvenoj, prirodnoj lepoti svake žene da zablista spolja", kaže za MONDO diplomirani farmaceut, specijalista kozmetologije, Jasmina Jović.

Povezane vestiDa se sunčaš i ne brineš...Happy hands ili - kako do lepih i zdravih noktiju Letnji koktel za osveženje kože

Koji faktori, sem genetskih, utiču na izgled i stanje kože, kose i noktiju?

"Svi faktori koji dovode do disbalansa estrogena u organizmu: porođaj, prekid uzimanja kontraceptivnih tableta, pobačaj ili abortus, menopauza, dakle svaki hormonski disbalans. Povećan nivo estrogena u trudnoći izaziva produžetak faze rasta i smanjenje faze opadanja dlaka, deluje povoljno i na kožu: sintezu kolagena, vlažnost, elastičnost, debljinu i prokrvljenost, čineći je svežom i lepom. Drastična promena se dešava kada se nivo estrogena posle porođaja naglo smanji, tada veliki broj folikula uđe u fazu mirovanja. Najveći gubitak kose se javlja upravo tri meseca nakon porođaja. Kod žena se može javiti pojačano opadanje kose zbog nedostatka gvožđa, kao rezultat gubitka krvi tokom porođaja ili zbog smanjenja rezervi gvožđa."

Da li lekovi ili stres mogu da uzrokuju opadanje kose, na primer?

"Neki lekovi, kao što su beta blokatori (antihipertenzivi), antikoagulansi, hipolipidemici, dovode do pojačanog opadanja kose. Stres je, takođe, nezaobilazni negativni faktor nastanka mnogih bolesti. Ako se uzme u obzir da se ćelije baze folikula dlake (koje proizvode dlaku) dele intenzivno (odmah posle ćelija kostne srži), treba imati u vidu koliki uticaj onda imaju na stanje kože i kose. Koža najbolje reflektuje unutrašnje stanje organizma. Posledice stresa, iscrpljenosti, nepravilne dijete, prvo će se odraziti na koži. Danas se od žene očekuje da bude aktivna na svim poljima, da ispuni sve zadatke i pri tom sačuva prirodnu lepotu. Zato mora da ima u vidu šta sve utiče na lepotu, kako bi je pravilno negovala i sačuvala. "

Pored mnogobrojnih kozmetičkih proizvoda, otkud potreba za oralnim uzimanjem preparata u cilju nege lepote?

"Najvažnija uloga kože je zaštita od uticaja iz spoljašnje sredine, prodora hemijskih supstanci, UV-zračenja. Ovu zaštitu pružaju ćelije površinskog sloja kože koje se međusobno preklapaju kao crepovi na krovu a specifični lipidi popunjavaju uske prostore između njih. Takva građa kože otežava prodor aktivnih supstanci iz kozmetičkih krema u unutrašnje slojeve kože. A za zdravlje kože, kose i noktiju je neophodno omogućiti snabdevanje unutrašnjeg sloja (dermisa) pravilno balansiranom kombinacijom vitalnih supstanci i hranljivih materija. Iz dermisa se ove supstance dopremaju u folikul dlake i bazu noktiju gde pomažu ishranu i formiranje zdravih ćelija."

Da li za mlade žene važe neka drugačija pravila nege lepote?

"Mladost je sama po sebi lepa. Ali, mladi su ti koji prate modne trendove i probaju razne kozmetičke proizvode i tretmane. Oštećenja dlake i nokatne ploče koja mogu da izazovu kozmetički proizvodi kao što su izbeljivači, farbe, sredstva za kovrdžanje kose, se mogu ispraviti jedino delovanjem iznutra. Dopremanjem pravilne količine vitamina, minerala i mikroelemenata u ćelije unutrašnjih slojeva, dolazi do regeneracije i stimulacije deobe ćelija. Ovo je pravilo koje važi za sve uzraste, tako da i mlade osobe moraju da vode računa o pravilnoj ishrani, kako bi kosa ostala gusta, nokti čvrsti a koža blistava."

Koje su to aktivne supstance dnevno neophodne za negu kože, kose i noktiju?

"Vitamin A je neophodan za stvaranje kolagenih tkiva. Količina i brzina stvaranja mukopolisaharida direktno je proporcionalna nivou prisutnog vitamina A. Učestvuje u regulaciji sinteze belančevina. Taj vitamin učestvuje u očuvanju strukturalnog integriteta i normalne propustljivosti ćelijske membrane. Neophodan je za normalnu funkciju i građu svih epitelnih ćelija. Delovanjem na stvaranje kolagena ubrzava zatvaranje rane i pomaže u borbi protiv infekcije. Vitamin A deluje i kao antioksidans. Ubrzava diferencijaciju i razvoj ćelija epitelnog tkiva. Vitamin A štiti vitamin C od oksidacije, manjak vitamina A može dovesti do gubljenja vitamina C. Resorpciju vitamina A pomažu: vitamini C, D, E, F, B-kompleks, cink."

Koji nas još vitamini čine lepšim?

"Vitamin C učestvuje u pružanju čvrstoće i elastičnosti kože, štiti je od oksidativnih oštećenja i jača njen odbrambeni sistem. Kliničke studije su potvrdile da vitamin C može da se primenjuje u prevenciji i tretmanu kože oštećene delovanjem UV zraka (prevencija i tretman fotooštećenja kože). Pod dejstvom UV zraka se povećava količina proteina koji transportuju vitamin C u keratinocite (ćelije epiderma kože) iz čega se zaključuje da je u letnjim mesecima koža refleksno 'traži' veće količine vitamin C. Niacin i vitamin B2 su neophodni za ishranu i razvoj kože i kose. Vitamin E i vitamin B2 štite kožu od oksidativnih oštećenja slobodnim radikalima. Gvožđe, folna kiselina i Vitamini A, B2, i B12 su neophodni za formiranje krvnih ćelija i dopremanje hranljivih materija i kiseonika u dermis, koren dlake i noktiju. Biotin je neophodan za rast ćelija kose i kože. Cink je esencijalan za zdravlje kose, formiranje i čvrstinu noktiju, za razvoj i zaštitu kože. Cistein i Metionin (iz proteina soje) su gradivne materije za formiranje kose, kože i noktiju. Vitamin B6 pomaže ugradnju ovih gradivnih materija u ćelije."

Kako da obezbedimo našem telu sve te vitamine?

"Kada se na ovaj način nabroji sve što je dnevno neophodno za pravilno formiranje I deobu ćelija kože, kose i noktiju, i uporedi sa tempom života I obavezama, često se dolazi do zaključka da je nemoguće ostvariti takav dnevni unos. Tu je uvek i faktor pravilnog odnosa ovih aktivnih supstanci, kao i kvaliteta i njihovog dopremanja na ciljano mesto delovanja. Zato se nameće potreba za dodavanjem dijetetskih suplemenata koji svojim kvalitetom I tradicijom garantuju efikasnost. Preporučujemo Merz Spezial dražeje, nemački proizvod koji ove godine proslavlja 50 godina prisustva i upotrebe na tržištu Nemačke. U Srbiji je prisutan skoro 10 godina, a zadovoljni korisnici i dermatolozi, potvrđuju efektivnost."

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.