I naknada za nezaposlenost i rad na crno

Izvor: RTS, 28.Avg.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I naknada za nezaposlenost i rad na crno

Pojedini poslodavci angažuju radnike zbez ugovora i prijave, a da ti radnici pritom primaju naknadu za nezaposlenost, utvrđeno vanrednim inspekcijskim kontrolama. Pravdaju se da im neretko sami radnici traže da ih ne prijave kako ne bi izgubili naknadu.

Kako bi sprečili rad na crno, Slovenci su angažovali mobilne patrole. Gotovo 180 inspektora proverilo je nepravilnosti u različitim poslovima - od čuvanja dece, do ugostiteljstva. Za angažovanje radnika bez ugovora poslodavac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će morati da plati od 5 do 26 hiljada evra.

I srpski inspektori krenuli su u potragu - i ubrzo kod poslodavca koji zapošljava 135 radnika, našli pet koji nemaju ugovore i primaju naknadu za nezaposlene. Najviše prekršaja bilo je u građevisnkom sektoru i tekstilnoj industriji. Poslodavcima savetuju da, i kada radnici ne pristaju, zaključe ugovore, jer samo oni plaćaju kaznu - od 800 hiljada do dva miliona dinara.

Bojan Jocić iz Inspektorata za rad ističe da su kontrole česte i najavljuje da će biti još češće.

Osim redovnih kontrola u narednom periodu biće još jede do dve vanredne kontrole po granama privrede nedeljno, navodi Jocić.

Prema njegovim rečima, kada inspekcija uoči nedostatke kontaktira Nacionalnu službu za zapošljavanje, i izvrši prijavu ako to poslodavac nije učinio.

Neretko je reč o krajevima u kojima su velike firme propale, a ostala kvalifikovana radna snaga. Iako mimo zakona, u takvoj situaciji, radnici se teško odriču 14.000 dinara koje dobijaju od države. U Srbiji svaki peti radnik radi na crno, a više od 60 hiljada ljudi prima naknadu za nezaposlenost.

Dragan Sikimić iz Nacionalne služba za zapošljavanje kaže da ta institucija nema tehničke mogućnosti da utvrdi koliko ima rada na crno.

Svaki građanin koji ispunjava uslove za primanje novčane naknade, mora od NZS da dobije novac, ističe Sikimić. Sikimić navodi dva načina borbe protiv rada na crno.

"Moguće je dati olakišice poslodavcima za novo zapošljavanje, ali potrebno je i izmeniti Zakon o radu kako bi inspekcija rada mogla da pojača prisustvo na terenu", dodaje Sikimić.

Iz Unije poslodavaca kažu da podržavaju kontrole, jer rad na crno, objašnjavaju, stvara nelojalnu konkurenciju.

"Prema Zakonu o radu dužni ste da sklopite Ugovor o radu. Svesni smo da je teško naći dobre stručnjake i majstore", kaže Nebojša Miletić iz Unije poslodavaca Srbije.

Najviše nezaposlenih je u južnoj i istočnoj Srbiji, a dve petine nezaposlenih ne radi duže od četiri godine, kažu stručnjaci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.