I Sever beži sa ognjišta

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2014, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Sever beži sa ognjišta

Neprekidni, učestali niz hapšenja srpskih političara na Kosovu, izazvao je među građanima u severnom delu veliko uznemirenje i bojazan od misije Euleks. Dok deo javnosti smatra da se u tamnicu guraju srpski lideri koji propagiraju ostanak Srba na Kosovu, provejava i mišljenje da se ovakvim potezom pravi ravnoteža zločina Srba i albanskih ekstremista zbog najava o formiranju specijalnog suda.

Ravnoteža zločina: Bojazan od misije EU EU na Kosovu

Da se prema hrvatskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << receptu bez osnova hapse Srbi sa Kosova i sudi im se, ukazuje za "Vesti" odskora bivši predstavnik Srba sa Kosova, funkcioner Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić. On smatra da se na taj način iseljava preostali srpski narod sa ovog prostora.

 

Briselska podvala

- Zajednica srpskih opština je šarena laža za građane Srbije da bi se opravdao Briselski sporazum koji predstavlja izdaju Kosmeta. Nismo čuli da se premijer bavi Kosovom, a to je zato što zna šta je potpisao. U okviru sporazuma jedna tačka je bila amnestiranje Srba što je, sada to vidimo, velika podvala, jer Euleks očito ide na stvaranje još jedne albanske države na Balkanu - ocenio je Marko Jakšić.

- Ako će im se suditi, normalno je da će bežati, naročito što nisu krivi. Sada ljude poput Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića hapse, a u pritvoru drže manje poznate Srbe koji protiv njih treba da svedoče. Reakcija Beograda je mlaka, putem saopštenja Kancelarije za KiM da im je žao zbog nepravde - tumači Jakšić.

On smatra da srpski predstavnici treba da izlaskom iz lokalnih vlasti pokažu solidarnost sa optuženim Srbima, ali misli da oni to neće uraditi zbog naloga vlasti u Beogradu koja se boji da bi time pao Briselski sporazum, ali i zbog dobrih plata koje imaju - zaključio je Jakšić.

Bivši šef srpskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović optužuje aktuelnu vlast za mlaku reakciju za ova događanja.

  Svi pod sumnjom: Marko Jakšić

 

- Iz fioke se vade optužbe započete Oliverom Ivanovićem koga u zatvoru drže bez pravnih osnova. Simboliku nose i optužbe protiv Slaviše Ristića i Stevana Vulovića, bivši i sadašnji čelnici opštine Zubin Potok koji imaju podršku građana - kaže za "Vesti" Stefanović.

On pita šta da očekuju ostali građani sa severa Kosova ako su se vodeći ljudi, njihovi predstavnici, našli pod ovakvim udarom.

 

Sumnja u nezavisno pravosuđe

- Ovaj pritisak na Srbe, ako je iskonstruisan, za svaku je osudu. Slavišu Ristića poznajem, iako smo politički oponenti, on je izuzetno pošten čovek. Ne ulazim u osnovanost optužbi koja je na pravosudnim organima, ali treba pred nezavisnim pravosuđem videti kakve veze srpski političari sa severa imaju sa optužbama. Ovo kakvo je sada ne uliva poverenje - kaže Borko Stefanović.

- Zajednica srpskih opština je za vlast očito bila šlager sezone u predizbornoj kampanji, a sada je i ne pominju, dok Priština na takvu zajednicu gleda kao na nevladinu organizaciju - ocenio je Stefanović.

Albanci, potpomognuti strancima, nastoje da prema rečima predsednika Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca sa Kosmeta, Milorada Trifunovića, prebace odgovornost za zločine na Kosovu isključivo na Srbe.

On ističe da se Euleks stavio u funkciju advokata zločinaca, vođa terorističke OVK predvođenih Tačijem i Haradinajem.

- Sve dok Srbe optužuju na osnovu svedočenja plaćenog Albanca, Euleks ne može da nosi naziv Misija EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji - rekao je Trifunović.

On je optužio Kfor, Oebs, Haški tribunal, Unmik i Euleks da uništavaju tragove zločina i skidaju odgovornost sa bivših vođa terorističke OVK.

 

Kfor uništava dokaze?

Milorad Trifunović tvrdi za agenciju Srna, pozivajući se na hiljade stranica dokumentacije, da je Kfor pronalazio ubijene Srbe i sahranjivao ih na različitim lokacijama daleko od mesta u kojima su posmrtni ostaci nađeni.

- Dokumentaciju su odnosili u svoje zemlje, iako su bili u obavezi da je predaju Komandi Kfora i vlastima Srbije. Tako žele da skinu odgovornost sa NATO-a, jer je u njihovom prisustvu nestalo ili ubijeno oko 1.000 Srba. Eksperti Haškog tribunala ekshumirali su više od 4.000 tela, a identifikovali 2.001, među kojima samo jedno telo Srbina - kaže Trifunović koji traži reekshumaciju i utvrđivanje identiteta na osnovu DNK analize.

Na taj način će biti amnestirani i oni, jer su 1999. preuzeli odgovornost za bezbednost na KiM - upozorio je Trifunović, koji na osnovu dokaza i činjenice da je nedavno identifikovani Srbin sahranjen kao Albanac, sumnja da su tela Srba sahranjivana pod imenima Albanaca radi sklanjanja tragova.

Nada se da će budući specijalni sud za ratne zločine koji bi trebalo da bude formiran na početku sledeće godine, prekinuti praksu uništavanja dokaza.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.