I Izrael i Palestina žele mir?

Izvor: B92, 01.Avg.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Izrael i Palestina žele mir?

Hiljadu i po ljudi poginulo je u sukobima Izraela i Palestinaca, koji su ušli u četvrtu nedelju. Obe strane tvrde da se brane i da žele mir.

Izrael tvrdi da se brani od smrtonosnih raketa koje se iz pojasa Gaze ispaljuju na jevrejsku državu, dok palestinci tvrde da je raketiranje počelo nakon što je Izrael zbog otmice tri civila počeo masovno da hapsi Palestinace. Velike civilne žrtve izraelske vojne intervencije su prema rečima ambasadora te zemlje tragedija ali ipak dodaje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"I nama se plače kada vidimo snimke ranjenih civila, žena i dece ali mi se suočavamo sa vrlo surovom dilemom. Mi iz aviona vidimo da se rakete ispaljuju iz bolnice, ili džamije ili u blizini škole Ujedinjenih nacija. Među stanovništvom. I šta bi mi trebalo da učinimo? Da pucamo i ubijemo ili da ne pucamo i da budemo ubijeni", kaže za B92 Jozef Levi, ambasador Izraela u Beogradu.

S drge strane, Abedalrahim Kaled, otpravnik poslova ambasade Palestine kaže da to nije tačno, i da je Pojas Gaze blokiran već 8 godina. "Ni voda ni struja, ništa ne ulazi na tu teritoriju. Niko na svetu ne bi mogao da živi kako se živi u pojasu gaze. Predsednik Abas od prvog dana agresije pokušava da dođe do primirja ali je Izrael to odbija. Ovo što se dešava u Gazi je genocid i ceo svet osuđuje ono što Izrael tamo radi", dodaje Kaled.

Izrael se povukao iz Gaze 2005te ali su se napadi nastavili, tvrdi ambasador Levi i dodaje da iza tih njih stoji teroristički Hamas a ne palestinska uprava.

"Mi želimo dobrosusedske odnose sa njima. Ne bombardujemo Ramalu, Nablus ili Hebron jer su palestinska Vlada smeštena u Ramali, Abu Mazen , PLO i Fatah, izabrali put dijaloga sa Izraelom. To nije slučaj sa hamasom u Gazi. Upravo suprotno. Oni su naši neprijatelji ali i neprijatelji želje palestinskog naroda za slobodom", navodi Levi.

Međutim , u Palestini je mesec dana pre početka sukoba formirana Vlada nacionalnog jedinstva koja je uključila i Hamas.

"Kada Izraelci zaustave agresiju i mi ćemo moći da zaustavimo i raketiranje. Sedanje za pregovarački sto može da reši sve", ističe Kaled.

Izraelski ambasador pozdravio je podršku koja je njegovoj zemlji stigla od zvaničnog Beograda, dok predstavnici Palestine očekuju od Srbije razumevanje za situaciju u kojoj se, kako kažu, moćni igraju sa malim zemljama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.