I Bosna pukla zbog Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2014, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Bosna "pukla" zbog Rusije

Članovi stalne delegacije BiH Saša Magazinović (SDP BiH), Ismeta Dervoz (SBB) i Senad Šepić (SDA) glasali su za rezoluciju kojom je ruskim delegatima oduzeto pravo glasa u ovoj instituciji do kraja 2014. godine. Delegat iz Dodikove partije SNSD Milica Marković, zbog obaveza je napustila zasedanje pre glasanja. Tek nakon sednice došlo je do žestoke polemike između članova delegacije, a ispostavilo se da su bošnjački delegati prekršili dogovor da se ispoštuje spoljnopolitički stav >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << organa BiH i da svi oni ne glasaju za rezoluciju.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope



 

Milica Marković kaže da je ostalim članovima rekla da će glasati protiv rezolucije, a da bi oni trebalo da budu uzdržani.

 

Srpski poslanici protiv Rusije!

- Svoj stav da budem protiv obrazložila sam time što je Rusija imala korektan odnos prema BiH u oktobru prošle godine, kada je bilo reči o nama, kao i zbog toga što je Rusija jedan od najvažnijih investitora u BiH, a da i ne govorim o tome da BiH ima veliki dug za gas prema Rusiji - rekla je Markovićeva.

 

Bez posledica?

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju o Rusiji, kojom je ruska delegacija lišena prava glasa i isključena iz svih rukovodećih organa u toj organizaciji do kraja godine. Rusi su napustili prolećno zasedanje ovog tela. Pojedini analitičari u BiH ocenili su da je za ovu zemlju najbolje bilo da se uopšte nije svrstavala, ali da sve to neće previše uticati na odnos, pre svega, Srpske i Rusije, jer Moskva veoma dobro poznaje prilike u BiH.

Ona je navela da je "između redova saznala i da je ambasador BiH sugerisao delegatima iz Bosne i Hercegovine da ne idu na sednicu i da uopšte ne glasaju", ističući da su se delegati bošnjačkih stranaka oglušili i o tu sugestiju.

Markovićeva tvrdi i da je šef delegacije Rusije u PS SE Aleksej Puškov nakon glasanja rekao da će ruska delegacija sa rukovodstvom Rusije razmotriti mogućnost da ruski poslanici sami napuste Savet Evrope, jer je njihovo članstvo postalo fiktivno i besmisleno.

 

S druge strane, Saša Magazinović kaže da za njega nije bilo dileme i da je podržao predložene sankcije.

- Te sankcije su svojevrsna reakcija na poslednja dešavanja u Ukrajini, uz naglasak da se dijalog sa Rusijom mora nastaviti, jer drugi načini rešavanja ovog problema nisu prihvatljivi za Savet Evrope. Ovo je poruka i mnogima u BiH, jer ko ima bar malo političkog sluha shvatiće da niko nema pravo silom prekrajati granice, ni crtati nove karte zasnovane na etničkom principu. Takva politika nikada neće dobiti evropsku podršku - ocenio je Magazinović.

Ovim je Magazinović otkrio stvarni razlog ovakvog glasanja Bošnjaka. Po rečima Milice Marković, sasvim je jasno da delegate iz federalnih stranaka priča o Rusiji i Ukrajini nije nimalo zanimala.

 

Bošnjački delegati pogrešili

 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da bi BiH trebalo da vodi izbalansiranu politiku da bi zaštitila svoje ekonomske interese i da su njeni predstavnici iz Federacije pogrešili što su glasali za oduzimanje prava glasa Rusije u Savetu Evrope.

On je podsetio da Sarajevo i delovi FBiH već 40 godina dobijaju gas iz Rusije, te da imaju veoma povoljne cene.

 

- Njihova tri glasa u odnosu na 150 delegata u Savetu Evrope koliko je glasalo za tu rezoluciju, ne znače puno. Oni su, u stvari, a što je u svojim izjavama za medije potvrdio i Magazinović, hteli da zaprete Republici Srpskoj i poruče kako će proći zbog najava o referendumu o statusu Srpske. Ali, treba da znaju da će Republika Srpska, kada proceni da treba da proglasi nezavisnost, to i učiniti - poručila je Markovićeva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.