I-A! Vlast nas opet namagarčila, odustali od ukidanja agencija

Izvor: Blic, 12.Nov.2012, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I-A! Vlast nas opet namagarčila, odustali od ukidanja agencija

Koliko ukupno Srbija danas ima agencija, fondova, zavoda, kancelarija, direkcija i regulatornih tela i koliko sve zajedno to košta, niko u državi pouzdano i precizno ne zna. Fiskalni savet je na osnovu dobijenih podataka izbrojao 156 tela, a procene su da sve one godišnje koštaju više od milijardu evra.

U predizbornoj kampanji najavljivano je da će biti ukinuto čak sto agencija, da bi se konstituisanjem vlasti taj broj sveo na 60. Zatim je Ministarstvo finansija i privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napravilo spisak za ukidanje od samo dvadesetak, da bi na kraju u parlamentu bilo izglasano gašenje samo sedam takvih tela.

- Mi smo odavno tražili da se ukine 131 državna agencija i da se više od 820 miliona evra, koliko godišnje one koštaju privredu koja puni budžet, preusmeri kao osnivački kapital Razvojne banke Srbije. Izgovor pod kojim su prethodne vlade otvarale ove agencije objašnjavajući da se bez njih ne može apsolutno ne stoji. Iako je vodeća privredna sila EU, Nemačka ima svega šest takvih agencija, Finska devet, Češka 11, a susedna Hrvatska je najavila da će se broj od 47 prepoloviti, preciziraju u Uniji poslodavaca Srbije.

Dosadašnje neracionalno ponašanje države, stav je stručnjaka, ne znači da treba sve redom ukinuti, ali se konačno i brzo mora sve racionalizovati i primeriti finansijskom stanju države.

- U budžetu nema popisa svih državnih agencija i ostalih tela. Nema ni broja zaposlenih. Nema nikakvih objašnjenja o tome kome tačno idu subvencije, nema popisa imovine, pa se i ne zna ko čime raspolaže. Po tome ovaj budžet nije ni bolji ni lošiji od prethodnih. Kao i svi prethodni, ni ovaj budžet nema analizu i strukturu troškova na nekom nivou koji omogućava diskusiju - konstatuje Saša Radulović, finansijski i poreski konsultant.

Dodatni problem je činjenica da je u poslednjih deset godina, iako je to nedvosmislena zakonska obaveza, samo nekoliko puta u parlamentu usvajan završni račun realizovanih budžeta. Tek tada se pokažu svi stvarni troškovi. Za javnost je ostalo nepoznato kako, koliko i za koje namene su trošena sredstva za osam od poslednjih deset godina.

Povezane vesti: Ministarstva još nisu napravila liste agencija koje će ukinuti

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija i dalje ima bar 156 agencija

Izvor: Radio 021, 12.Nov.2012

Koliko ukupno Srbija danas ima agencija, fondova, zavoda, kancelarija, direkcija i regulatornih tela i koliko sve zajedno to košta, niko u državi pouzdano i precizno ne zna.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.