Hrvatski alpinista nestao u lavini pri usponu na Kan Tengri

Izvor: Blic, 28.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski alpinista nestao u lavini pri usponu na Kan Tengri

Dvojica hrvatskih alpinista su spasena, a jedan je nestao u lavini pri pokušaju osvajanja planinskog vrha Kan Tengri, na tromeđu Kirgistana, Kazahstana i Kine, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Nesreća se dogodila juče tokom pohoda grupe od 11 članova, među kojima troje Hrvata, na Kan Tengri, vrh visok 7.010 metara.

Portparolka ministarstva Danijela Barišić je rekla da je nestao Krešimir Milas, dok je Rene Lisac posle ukazane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lekarske pomoći u bolnici pušten, a Vedrana Simičević još čeka na evakuaciju.

Vinko Prizmić iz Hrvatske gorske službe spasavanja je izjavio za Hinu da je lavina, koja je krenula juče oko 19 sati, zatrpala jednog alpinistu u pukotini leda.

Potraga je prekinuta zbog lošeg vremena, ali bi sutra lokalni spasioci trebalo ponovno da pokušaju da sondama pronađu Milasa jer je "moguće da je taj iskusni alpinista još živ", rekao je Prizmić.

On je objasnio da je ta pukotina zapravo procep koji je zatrpala lavina stvorivši ledeni čep u kom je moguće preživeti.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.