Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Šešelju ne pomaže diplomatski pasoš, biće vraćen sa granice

ZAGREB - Povodom najava predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da će otići u Zagreb i tražiti sastanak sa predsednicom te zemlje, nekoliko hrvatskih ministara je za televiziju RTL izjavilo da lider radikala ne može u Hrvatsku, jer je persona non-grata i nije dobrodošao.

Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić je istakao da je Šešelj nepoželjna osoba u Hrvatskoj i da je to rješenje na snazi, konstatujući da lider SRS "priča gluposti".

"On >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jednostano ne može da dođe u Hrvatsku, biće vraćen sa granice. Neka pokuša, pa će vidjeti", rekao je Orepić.

Opozvani premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je za RTL da je Šešelj persona non-grata u toj zemlji i da po toj definiciji nije dobrodošao, jer će u protivnom biti uhapšen.

Bivši ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić rekao je da bi hrvatske vlasti trebalo da vide za šta Šešelj nije bio optužen pred Haškim tribunalom, a za šta Hrvatska posjeduje dokaze, kako bi bila podignuta optužnica i lider radikala stavljen na međunarodnu potjernicu.

"Da završi u Remetincu ili u nekom od naših zatvora, to bi bilo prikladnije. Ali, s obzirom na to da mu je izdata zabrana, onda on uopšte ne može fizički da uđe", rekao je Miljenić.

Šešelj je RTL izjavio da će u narednih nekoliko dana doći u Zagreb, prošetati centrom grada i popiti kafu u Gradskoj kafani, obići knjižare, ali i podnijeti zvaničan zahtjev predsjednici Kolindi Grabar - Kitarović da se sastanu.

"Podneću zvaničan zahtev i smatram da bi bilo veoma neozbiljno od Kolinde da izbegne taj susret, a i zašto bi ga izbegla", rekao je Šešelj RTL-u.

Na pitanje šta ako ga ne puste u Hrvatsku, Šešelj je rekao da bi to imalo posljedice jer posjeduje diplomatski pasoš i da bi se zabrana odrazila i na status hrvatskog ambasadora u Srbiji, "što su pravila u diplomatiji".

(RTL)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.