Hrvati o srpskom selu: Fenomen u susedstvu

Izvor: Press, 22.Feb.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati o srpskom selu: Fenomen u susedstvu

Hrvatski mediji prenose priču o srpskom selu Strojkovce, u kojem nema nezaposlenih, kao fenomen u komšiluku.
Foto:B92.net
Svaka peta kuća u selu Strojkovce je preduzeće - neki su bili primorani da se okrenu porodičnom biznisu, dok su drugi to učinli kako bi nadmudrili komšije, prenosi tamošnji mediji pisanje Blica.
S obzirom na to da je blizu sela planina Kukavica na kojoj je lako doći >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << do drveta, mnogi se bave upravo njegovom preradom. 

Nezaposlenih u selu, tvrde meštani, nema. Bilo ih je, dodaju 20-ak, ali oni su otišli na rad u Češku. 

Inače, selo nema vodovodnu ni kanalizacionu mrežu, a putevi, osim glavnog, nisu asfaltirani. Zato imaju trgovine, dve poljoprivredne apoteke, dve vulkanizerske radnje, fizerske salone... 

''Mi smo fenomen. Nema vode, kanalizacije ni asfalta, a firmi ima koliko ti duša želi'', kaže o selu Dragan Vujić koji i sam ima radnju koja se bavi proizvodnjom drvene ambalaže. Do pre nekoliko godina skoro u svakoj kući se nešto proizvodilo, legalno ili na crno, međutim navalile su inspekcije pa su mnogi ugasili firme. 

Goran Kocić objašnjava da se od nečega mora živeti, a muka je naterala ljude da se bave obradom drva. Većina meštana nekada je, naime, živela od proizvodnje voća ili od rada u fabrikama koje se zatim zatvorene, a cene voća pale su, kažu, na niske grane. Zato su pronašli drugi izvor prihoda. 

Kocić u svojoj firmi za proizvodnju kreveta zapošljava 70 radnika, a Bratislav Đorđević koji ima salon nameštaja njih 40. 

''Počeo sam posao s 27 godina i s jednim radnikom u obiteljskoj kući, a sada zapošljavam 40 meštana. Što da vam kažem osim da smo mi Strojkovčani ambiciozni i vredni'', kaže Đorđević. 

Još jedan uspešni preduzetnik Miomir Marković, napominje da su Strojkovčani ljudi posebnog kova, ali da nisu maštoviti. 

''Čim neko pokrene neki posao, komšija otvara istu proizvodnju, a usput nikne još nekoliko na crno'', objašnjava.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.