Izvor: Nezavisne Novine, 26.Sep.2016, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati na lijekove potrošili 693 miliona evra

ZAGREB - Hrvati su prošle godine potrošili na lijekove ukupno 5,2 milijarde kuna (693 miliona evra), što je 5,2 odsto više nego godinu ranije, prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Podaci Halmeda pokazuju da se svakog dana u Hrvatskoj na hiljadu stanovnika popije 998 doza nekog lijeka, odnosno gotovo jedna tableta dnevno po stanovniku, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako se navodi u tekstu, u Hrvatskoj najveću potrošnju imaju lijekovi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kardiovaskularni sistem, odnosno za srčane bolesti, a odmah iza su lijekovi za nervni i za probavni sistem.

Prema terapijskim grupama, najviše novca je otišlo na citostatike, koji se koriste za liječenje malignih bolesti, zatim na antidijabetike, na psiholeptike i lijekove protiv visokog pritiska.

Prema pokazateljima Halmeda, 86,5 odsto potrošnje lijekova bilo je na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HŽO), odnosno oko 4,6 milijarda kuna, dok su 12 odsto potrošenih lijekova (oko 640 miliona kuna) platili pacijenti.

Među lijekovima koji nisu na teret HŽO, najviše novca građani daju za lijekove protiv bolova i visoke temperature, piše Poslovni.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.