Hrvati ZABRANILI pilotu iz Srbije da leti na aeromitingu u Sinju zbog aviona “galeb G-2″

Izvor: Telegraf.rs, 28.Avg.2016, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati ZABRANILI pilotu iz Srbije da leti na aeromitingu u Sinju zbog aviona “galeb G-2″

Novosadski pilot Dragan Amidžić dobio je zabranu učestvovanja na aeromitingu na sportskom aerodromu "Piket" u Sinju, koje mu je odredilo Udruženje hrvatskih ratnih veterana iz Sinja i Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo.

Amidžić se "galebom G2" uputio u Sinj na poziv kolega pilota iz tog grada.

Trebalo je da mu to bude šesti nastup u Hrvatskoj u poslednjih osam godina. Umesto da poleti i prikaže akrobacije, doživeo je da njegov avion čuva policija u hangaru, daleko od očiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << javnosti.

Članovima udruženja veterana iz Sinja zasmetalo je to što je "galeb" "tip aviona koji je JNA koristila u ratnim sukobima devedesetih u Hrvatskoj", ali i to što je obeležen petokrakom.

- Rado sam se odazvao na poziv sinjskog aerokluba. Dobio sam odobrenje njihove Agencije za civilno zrakoplovstvo i dan pred miting sleteo sam na njihov aerodrom. Organizovana mi je carina, obavili smo formalnosti po sletanju i u znak dobrodošlice organizatori i gradonačelnik Sinja odveli su me na ručak. Dogovor sa organizatorom je bio da mi se obezbedi agregat za startovanje aviona i zahvaljujući Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) on je bio tu kad sam sleteo. Međutim, kada smo se vratili iz grada, nakon ručka, agregata nije bilo - rekao je Amidžić za "Blic".

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Usledio je sastanak sa organizatorima aeromitinga, na kome je Amidžić saznao da se udruženje veterana protivi uzletanju "galeba" i tada odlučuje da ne poleti kako ne bi došlo do neželjenih incidenata.

- Žao mi je što nisam leteo, zbog publike i organizatora, ali nisam ljut. Civilni sam pilot, zaljubljenik sam u aeromitinge. Nakon što sam odlučio da ne učestvujem na aeromitingu, pozvali su me članovi Udruženja branitelja na sastanak i razgovor je protekao mirno i bez incidenata. Rekli su mi šta im smeta, te da nemaju ništa protiv mene. Znaju da sam ljubitelj aviona i letenja, te da nije sporno ni to što sam iz Srbije, već je problem, kako su nam rekli, bio u simbolici stradanja koju taj avion predstavlja braniteljima i nekoliko petokraka koje su na njemu - kaže Amidžić.

On dodaje da ga to što se dogodilo u Sinju neće omesti da nastupa na sličnim manifestacijama u Hrvatskoj.

- Sve kolege piloti iz Hrvatske su me podržale. Mi smo godinama kao velika porodica - rekao je ovaj pilot.

Direktor aeromitinga Tonči Panža potvrdio je da su predstavnici veterana izrazili nezadovoljstvo što su u program uvrstili avion "galeb".

Panža kaže da je uoči Amidžićevog dolaska održan i sastanak na poziv veterana.

On je dodao da je hrvatsko ratno vazduhoplovstvo zapretilo da će otkazati vojni deo programa ako "galeb" nastupi i da su tražili da se vrati agregat za startovanje aviona.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.