Izvor: Politika, 21.Okt.2014, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor „Glinka” otvorio 46. Bemus

Nastupom najstarijeg horskog ansambla u Rusiji, Državnog akademskog hora „Glinka” iz Sankt Peterburga, sa dirigentom Vladislavom Černušenkom, otvoren je 46. Bemus pred punom salom „Sava centra”. Publiku je pozdravio gradonačelnik Siniša Mali koji je podsetio da su na Beogradskim muzičkim svečanostima, od osnivanja 1969. godine, nastupala najpoznatija imena: Karajan, Mehta, Rostropovič, Majski, Rihter...

„Svakog oktobra u našoj prestonici održavaju se muzičke svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najvišeg kvaliteta. Skupština grada nastaviće da pomaže Bemus, da ovaj praznik klasične muzike održi kontinuitet i da vrati veru u kulturu”, poručio je gradonačelnik. 

Reč je uzeo kompozitor i selektor Bemusa Svetislav Božić. „I pored finansijske bitke za opstanak festivala, na Bemus su pozvani istinski velikani koji će odati počast herojskoj istoriji našeg naroda i slavnim kompozitorima i umetnicima. Pozvali smo one koji vole Beograd da nam daruju neprolazni sjaj svog tonskog arhipelaga”, rekao je Božić.

Hor „Glinka” najpre je izveo himne – srpsku i rusku, a potom i dela kompozitora iz 20. veka: Georgija Sviridova, Valerija Gavrilina i Alekseja Kolosapova. Na repertoaru su bili i „Tebe pojem” iz Liturgije svetog Jovana Zlatoustog, „Njest svjat” iz Opela i Peta rukovet (Iz moje domovine) Stevana Stojanovića Mokranjca.

Dirigent Vladislav Černušenko 40 godina je dirigent „Glinke”. Za naš list kaže da je dirigovao simfonijskim orkestrom, radio je i u operi, ali nostalgija ga je vukla u ovaj poznati hor.

„Osvežavamo repertoar delima savremenih autora, izvodimo i dela zapadnih kompozitora, ali i muziku renesanse i drevnorusku muziku. Trudimo se da nastavimo tradiciju imajući na umu da li bi naši preci bili ponosni na to što radimo danas. Srpska kultura bogata je predivnom horskom muzikom koju stvaraju i savremeni autori, i u dosadašnjem radu imali smo čast da na svom repertoaru imamo dela Mokranjca, Hristića, Maksimovića, i Božića. Beograd je za nas, kao i cela Srbija, deo našeg srca, nešto što je neodvojivi deo nas”, kaže Vladislav Černušenko. Dodao je da u horu ima 67 članova, da je selekcija i obuka pevača oštra, posebno što ima i onih koji nemaju muzičko obrazovanje.

Hor „Glinka” odoleva vekovima. Osnovan je davne 1479. godine. Godinama je predstavljao vokalnu umetnost van granica domovine, prateći ruske careve na njihovim putovanjima po Evropi. U vreme SSSR-a takođe je zauzimao vodeće mesto u kulturnom životu zajednice.

M. S.

objavljeno: 21.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

4o. Nimus od 30. oktobra do 14. novembra (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 21.Okt.2014

Ovogodišnje 40. Niške muzičke svečanosti trajaće od 30. oktobra do 14. novembra, a biće održano 9 koncerata, klasične i savremene muzike.. Na Nimusu će niškoj publici ove godine predstaviti neka od vrhunskih domaćih i stranih imena klasične muzike. Od 30. oktobra do 14. novembra, u Sali Simfonijskog...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.