Holandija tražila da ćutimo o testiranju ruskih raketa

Izvor: B92, 01.Okt.2016, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Holandija tražila da ćutimo o testiranju ruskih raketa"

Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je da je Holandija tražila od njegove zemlje da drži u tajnosti rezultate testiranja izvršenih na ruskim raketama.

Dodao je da je reč o raketama sličnim onima koje su oborile malezijski avion iznad istoka Ukrajine

Ninisto je rekao da je Finska odlučila da potvrdi da je sprovela testove krajem prošle godine pošto je Holandija iznela u javnost detalje o ulozi Helsinkija u međunarodnoj istrazi udesa malezijskog aviona u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

On nije detaljnije govorio o testiranju.

Finska je 1996. godine počela da koristi lansirni sistem Buk na osnovu ranijeg bilateralnog trgovinskog ugovora s Rusijom.

Rezultati međunarodne istrage koju su vodili holandski istražitelji pokazali su da postoje čvrsti dokazi da je malezijski avion u julu 2014. godine oborila raketa ispaljena iz lansera Buk, premeštenog iz Rusije u istočnu Ukrajinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.