Holandija ponovo o poglavlju 23, Hrvatska opet blokirala

Izvor: B92, 04.Maj.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija ponovo o poglavlju 23, Hrvatska opet blokirala

Brisel -- Holandija je pokušala da posle nekoliko sedmica postigne konsenzus za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, ali je Hrvatska opet to onemogućila.

Hrvatska je ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Kako saznaje Tanjug, Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23.

Za to su naveli već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori RTS u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka kažu da su Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da treba sačekati kako bi videli dalje korake država članica EU o tom pitanju.

"Čekamo i dalje da Hrvatska da svoje mišljenje... zapravo, ni danas nije dala nikakvo mišljenje i još ima vremena, jer je ostalo još par meseci do kraja procesa predsedavanja Holandije, koja se jasno se opredelila da želi da (poglavlje 23) bude otvoreno u doba njihovog predsedavanja", rekla je Miščević za agenciju Beta.

Miščević je navela i da se mora sačekati šta će dalje biti i podsetila da se saglasnost za otvaranje poglavlja, na nivou država članica EU daje konsenzusom. Ona je navela i da Srbija poglavlja 23 i 24 smatra najvažnijim u pregovaračkom procesu.

Podsećamo, isto se dogodilo i sredinom marta kada je Radna grupa za proširenje Evropske unije završila sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska nije iznela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta s dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice, rekla je tada šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

"Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju", rekla je Miščevićeva.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i "neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.