Hočevar služio ponoćku u crkvi Svetog Antuna

Izvor: Kurir, 25.Dec.2014, 02:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hočevar služio ponoćku u crkvi Svetog Antuna

BEOGRAD - U crkvi Svetog Antuna u ponoć je počela misa koju je služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Ponoćka povodom Božića počela je unošenjem i polaganjem figure bebe Isusa.

Pored velikog broja vernika, misi prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici države, diplomatskog kora i verskih zajednica.

""Život je svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne intstitucije"", istakao je u božićnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poruci beogradski nadbiskup i dodao da je Bozićna tajna ""kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma.

Hočevar je poručio i da Božić nije praznik samo nekih većih ili manjiih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.