Hitlerova rodna kuća kao spomenik mira

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2014, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hitlerova rodna kuća kao spomenik mira"

Nemački istoričar Andreas Meclinger predložio je gradskim vlastima austrijskog grada Braunaua da kuća u kojoj je rođen nacistički lider Adolf Hitler, bude "kuća odgovornosti" posvećena miru, prenose nemački mediji.

OvdHitlerova kuća u Braunau

 

Meclinger želi da Hitlerova kuća "bude pretvorena u "kuću odgovornosti, kao spomen mira s ciljem da se ne zaborave počinjeni zločini".

 

Taj istoričar je pre nekoliko meseci pokrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kampanju na društvenim mrežama da bi promovisao svoju zamisao i naveo da svakog dana dobija poruke podrške, prenose nemački Bild i austrijski Kurir.

 

"Taj projekat bi onemogućio ekstremiste i neonaciste da se okupljaju blizu kuće na Hitlerov rođendan", smatra izraelski Harec.

 

Gradske vlasti Braunaua su dobile i predlog da se kuća koristi za kancelarije i učionice, ali Meclinger smatra da ne bi trebalo da se izbriše Hitlerov trag u tom gradu.

 

Opštinske vlasti imaju finansijski problem s Hitlerovom kućom jer plaćaju mesečnu zakupninu od 4.700 evra.

 

Zgrada u kojoj se Hitler rodio 20. aprila 1889. godine, bila je biblioteka, škola, banka i centar za hendikepirane osobe, ali je već tri godine prazna.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.