Heroina srpske i nemačke kinematografije – Anica Dobra

Izvor: Studnel.com, 03.Jun.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroina srpske i nemačke kinematografije – Anica Dobra

Jedan deo svog života Anica je provela u Frankfurtu, tačnije od 1977. do 1981. godine. Nakon toga se vraća u Beograd i upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, na kojem je diplomirala 1987. godine.
Glumica je debitovala u kratkometražnom filmu Pera Panker 1985. godine što je bio početak njene velike karijere. Prvu značajniju nagradu dobila je dve godine kasnije za kultno ostvarenje Već viđeno na Filmskom festivalu u Puli. Da je prava glumačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << zvezda potvrdila je pred sam kraj osamdesetih ulogom pevačice Lili u filmu Balkan ekspres 2, kao i ulogom tinejdžerke Barbare u filmu Kako je propao rokenrol. Anica tada počinje da nastupa i u Ateljeu 212. Buntovnica Luna, lik koji je Anica tumačila u filmu Crni Bombarder, sijala je u punom sjaju tokom turbulentnih devedesetih godina. Iste godine publika je imala priliku da vidi Anicu u ulozi brižne majke i ljubomorne žene u filmu Tito i ja. Krajem 90. godina vraća se na veliko platno sa filmom Točkovi u svom veoma poznatom komičnom stilu. Međutim, filmovima kao što su Klopka, Žena sa slomljenim nosem, Pogled s prozora, Neko me ipak čeka, Ljubav i drugi zločini, Anica je pokazala da može da igra i ozbiljnije uloge. Od 2013. godine glumila je u seriji Otvorena vrata.


                                                                                      Foto: haoss.org


Anica Dobra je nezaboravnim ulogama u domaćim filmovima i pozorišnim komadima napravila ime i ostvarila značajnu internacionalnu karijeru. Snimila je oko osamdeset filmova na maternjem i nemačkom jeziku, a dala je veliki doprinos pozorišnoj umetnosti u Ateljeu 212 i u Zvezdara teatru. Dosta je popularna u Nemačkoj i njihovi mediji joj priželjkuju Oskara. U njihovim filmovima prvi put je zaigrala 1990. godine, a do sada je snimila na desetine uspešnih i nagrađivanih ostvarenja.
Već godinama daleko od očiju javnosti živi sa suprugom Mićom Softićem i ćerkom Minom na relaciji Dorćol-Nemačka.

Izvori: poznati.info, haoss.org

anica dobraglumicaatelje 212na danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.