Heroin, finansijska potpora Islamske države

Izvor: RTS, 26.Nov.2014, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroin, finansijska potpora Islamske države

Teroristička grupa Islamska država isporučuje polovinu ukupne količine heroina prisutne na tržištu Evrope, izjavio je danas direktor ruske Federalne službe za kontrolu trgovine drogom Viktor Ivanov.

Kako prenosi agencija Tas, na sastanku Koordinacinog saveta Organizacija za kolektivnu bezbedost i saradnju - bezbednosne organizacije koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR u Moskvi, Ivanov je naveo da je alarmantni ishod 13 godina vojne intervencije NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Avganistanu pojavljivanje dobroorganizovanih antivladinih oružanih formacija sa ukupno više od pola miliona naoružanih pripadnika.

S jedne strane, taj naoružani kontingent je logično uključen u vrlo profitabilnu proizvodnju droge - heroina i njen međunarodni tranzit a s druge, služi kao nepresušni izvor za regrutovanje plaćenika u regionalnim sukobima u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

"To je apsolutno očigledno da bez slamanja masovne avganistanske proizvodnje narkotika, (oružani) sukobi na tim prostorima ne mogu se rešiti. Taj obiman avganistanski tranzit heroina služi kao finansijska osnova za IS koja dolazi do ogromnih profita zahvaljujući proizvodnji polovine od ukupne količine heroina u Evropi, kroz destabilizaciju Iraka i nekoliko afričkih država", istakao Ivanov, navodi Tas.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanov: ID snabdeva Evropu heroinom

Izvor: B92, 26.Nov.2014

Teroristička grupa Islamska država (ID) isporučuje polovinu ukupne količine heroina prisutne na tržištu Evrope, izjavio je Viktor Ivanov, javlja agencija Tass...Na sastanku Koordinacinog saveta Organizacija za kolektivnu bezbedost i saradnju (ODKB) - bezbednosne organizacije koju su 1992. osnovale...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.