Han - robot sa ljudskim licem

Izvor: VOA, 23.Maj.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han - robot sa ljudskim licem

Humanoidni robot pedstavljen na sajmu elektronike u Hong Kongu.

Humanoidni roboti važni su za poslovne komunikacije i mogu da poboljšaju imidž neke kompanije. Jedan takav robot nazvan Han iz kompanije Hanson Robotics može da ima interakciju sa ljudima i da ih prepozna. On je predstavljen na ovogodišnjem sajmu elektronike u Hong Kongu.

Od robota se ne očekuje da se smeje, mršti ili ponaša kao da je pijan, ali Han je tako programiran. Ovaj android takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << može da vodi jednostavan dijalog.

Menadžerka za proizvode u Hanson Robotics, Grejs Koplston, objašnjava da Han nije običan robot.

“Han ne samo da može da napravi realistične grimase, već može i da komunicira sa svojim okruženjem. Postavili smo kamere u njegove oči i grudi, koje mu omogućavaju da raspozna ljudska lica, i ne samo to, nego i pol, godine, da li su srećni ili tužni i to ga čini vrlo privlačnim za hotele npr. gde mušterije moraju da se poštuju i da se sa njima komunicira na pravi način”, kaže Koplston.

Humanoidni robot je pravi hit među posetiocima elektronskog sajma “Global Sources” u Hong Kongu.

“Bilo je zabavno i zanimljivo. On vam odgovara i to precizno”, kaže biznismen Harbadžan Sing Seti.

Koplston je sigurna da će Han biti važan faktor na mnogim tržištima kao što su bolnice, zabava i što je najvažnije, medicinska nega. Ona ističe da je izuetno važno da roboti poput Hana imaju različite uloge u zdravstvenoj nezi.

“Ako lekarima možete da ponudite lutke koje prave grimase, onda su one važan deo obuke tog doktora i ta lutka može da putuje na drugi kraj sveta radi toga. Druga oblast medicinske nege je briga za stare. Verujemo da ljudsko lice robota čini daleko pristupačnijim i efikasnijim u brizi za starije osobe”.

Hanson Robotics planira da kasnije ove godine napravi robota sa ženskim licem, koji će se zvati Eva.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.