Han: Želimo ceo Balkan u EU!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Želimo ceo Balkan u EU!

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da Evropska unija želi da integriše ceo Zapadni Balkan i izrazio očekivanja da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju.

- Bez obzira na često citiranu izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da u narednih pet godina neće biti proširenja, uveravam vas da Komisija i sve ostale >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << institucije EU žele da vide ceo Zapadni Balkan unutar Unije - rekao je Han otvarajući svečanu konferenciju povodom Dana regionalne saradnje u Briselu.

Govoreći o Srbiji, on je kazao da se zalaže za što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da se trudi da ubedi zemlje članice da će tako najbolje podstaći unutrašnje reforme i proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos - rekao je Han i podsetio da Srbija tek treba da povuče neke poteze vezane za vladavinu prava i sprovođenju dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

Komesar je posebno pohvalio profesionalnost i pregnuće pregovaračkog tima Tanje Miščević, koji je u martu uspešno okončao tehnički zahtevan proces skrininga.

- Ukoliko se do juna ispune uslovi za otvaranje poglavlja 35, koje je vezano za proceš normalizacije, uveren sam da će prva poglavlja biti otvorena pre kraja godine - rekao je Han.

Kada je reč o Kosovu, Han je podsetio da je EK nedavno usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, koji će biti potpisan u junu, a trebalo bi da počne da se primenjuje od iduće godine.

- To je prvi ugovorni dokument između Kosova i EU - kazao je on.

Komesar je izrazio zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao tamošnje lidere da uspostave nacionalni dijalog.

Istovremeno, on je pohvalio napredak koji je postigla Crna Gora, kao i deklaraciju političkih lidera iz BiH kojom se obavezuju na pojačane napore na reformama.

Današnjem skupu u Briselu, koji su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i eksperata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Han: Ceo Balkan u EU

Izvor: RTS, 06.Maj.2015

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han očekuje da će Srbija uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju. Mekalister: Srpski tim obavio oličan posao, na redu su poglavlja. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.