Han: Beograd mora ostati posvećen dijalogu sa Prištinom

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Maj.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Beograd mora ostati posvećen dijalogu sa Prištinom

BEOGRAD - Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da želi da se prva pregovaračka poglavlja za Srbiju uskoro otvore, a normalizacija odnosa Beograda sa Prištinom ključni uslov pregovaračkog okvira.

Han je rekao da je spreman da pomogne Srbiji u tome, kao i članicama EU da postignu neophodnu jednoglasnost, ali da Beograd mora ostati posvećen dijalogu sa Prištinom i provođenju započetih reformi.

"Napredak na oba fronta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << daće mi najbolje argumente koje mogu iskoristiti da ubijedim naše države članice", rekao je za "Politiku" Han, koji danas dolazi u posjetu Srbiji.

Prema njegovim riječima, proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine obezbijediće da i Srbija i samoproglašeno Kosovo mogu nastaviti evropskim putem, izbjegavajući mogućnost međusobnog blokiranja u tim naporima.

Odgovarajući na pitanje da li su tačni navodi da Njemačka zahtijeva da dvije strane potpišu pravno obavezujući sporazum 2016. godine, Han je rekao da nije upoznat o tom datumu, niti o ugovoru sa takvim sadržajem.

On je napomenuo da uslove koji se nalaze pred Srbijom nisu postavili Brisel, Evropska komisija ili njemački Bundestag, nego ih jednoglasno postavljaju sve članice EU, i to su uslovi uključeni u pregovarački okvir usvojen decembra 2013. godine.

"Taj pregovarački okvir jasno propisuje da vladavinu zakona, kao i cilj sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine treba rješavati u ranom procesu pregovaranja", dodao je Han.

Han je rekao da nema nikakav konkretan komentar o učešću Srbije na vojnoj paradi u Moskvi povodom Dana pobjede nad fašizmom, i da je važno da je Srbija proglasila pristupanje EU ključnim strateškim ciljem.

"Sve akcije koje se mogu shvatiti kao delanje protiv posvećenosti Srbije vrijednostima EU - nisu korak u pravom smjeru", rekao je Han.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.