Hamas pohvalio oružani napad na Izraelce

Izvor: Blic, 16.Apr.2014, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas pohvalio oružani napad na Izraelce

Premijer Ismail Hanije iz Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, pohvalio je juče oružani napad 14. aprila, u kome je ubijen jedan Izraelac, a njegova suprgua i sin ranjeni, dok su se vozili na Zapadnoj obali na putu da slave jevrejski praznik Pesah.

Hanije je rekao da je taj napad kraj Hebrona "vratio u život put otpora" protiv Izraela, upozorivši na još više napada na palestinskoj teritoriji. Napad se dogodio uoči početka Pesaha kada se porodice okupljaju posle zalaska sunca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na večeri.

Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, a još juče je Islamski džihad saopštio da je to "prirodan odgovor na zločine Izraela".

Hamas i Izrael su inače ljuti neprijatelji koji su se nekoliko puta sukobljavali otkako je ta miltantna organizacija silom preuzela kontrolu nad pojasom Gaze, sredinom 2007, pobedivši snage lojalne sekularnom Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Te dve najveće palestinske organizacije se nisu pomirile, uprkos pokušajima da se to postigne i Hamas sada vlada Gazom, a Fatah delovima Zapadne obale.

- Mi ćemo reći neprijatelju i svakome ko misli da je u stanju da ukroti Zapdnu obalu... Zapadna obala će biti buduća tačka naše borbe s naprijateljem - rekao je Hanije.

Izraelski mediji su naveli da je ženi rečeno u bolnici da joj je četrdestogodišnji suprug poginuo. Njihov devetogodišnji sin je ranjen. Taj napad bi samo mogao da iskomplikuje napore SAD da spasu izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su u krizi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.