Hakeri S. Koreje istrenirani da ubiju

Izvor: B92, 29.Maj.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hakeri S. Koreje istrenirani da ubiju"

Severnokorejski hakeri su sposobni za napade koji mogu da unište važnu infrastrukturu i čak da ubiju ljude, upozorio je za BBC stručnjak iz oblasti informatike.

Profesor Kim Heung Kvang je istakao da je Severna Koreja istrenirala oko 6.000 vojnih hakera.

BBC ističe da njegovo upozorenje dolazi nakon prošlogodišnjeg hakovanja Sonija zbog holivudskog filma koji se nije svideo vlastima u Pjongjangu.

Zbog toga, profesor Kim poziva međunarodne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se umešaju i spreče dalje napade Severne Koreje.

On je 20 godina predavao kompjutersku nauku na severnokorejskom Univerzitetu Hamheung pre nego što je pobegao iz zemlje 2004. godine.

Iako, kako ističe, nije podučavao veštine hakovanja, njegovi bivši studenti su oformili zloglasnu hakersku grupu „Biro 21“.

Kako se navodi, mnogi sajber napadi su usmereni na južnokorejsku infrastrukturu, poput nuklearnih elektrana ili banaka.

Prema rečima profesora Kima, od 10 do 20 procenata državnog budžeta odlazi na podršku onlajn operacijama.

„Severna koreja napada druge zemlje kako bi pokazala da ima kapaciteta za sajber rat. Njihovi napadi preko interneta bi mogli da imaju iste posledice kao vojni napadi – uništavanje gradova i smrt ljudi“, navodi Kim.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Severnokorejski hakeri sposobni da ubiju

Izvor: RTS, 29.Maj.2015

Severnokorejski hakeri sposobni su za sajber- napade koji bi mogli da unište infranstrukturu od ključne važnosti, a čak da ubiju ljude, upozorio je severnokorejski dezerter profesor Kim Heung Kvang. . Severnokorejski dezerter...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.