HRVATI POKAZALI PRAVO LICE: Celo naselje u Zagrebu se diglo protiv Roma. Neće ih u komšiluku!

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI POKAZALI PRAVO LICE: Celo naselje u Zagrebu se diglo protiv Roma. Neće ih u komšiluku!

Stanovnici Svete Klare, koji su "dobili dojavu" da Grad u njihovom kvartu, u Sisačku ulici, planira da naseli Rome, potpisuju peticiju protiv ove odluke.

Zašto, kada i deo kojeg je to plana, ne znaju, ali su odlučili da svoje naselje ne žele da dele. Umesto toga su podelili letke u Sisačkoj i susednim ulicama u kojima pozivaju na potpisivanje "peticije protiv getoizacije nacionalnih manjina" jer im "ne treba novo naselje u naselju".

- Ko je štampao letke, ne znam, pa čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ni gde se ta peticija potpisuje. Letke smo dobili u poštanskim sandučićima, a nadam se da će uskoro pokrenuti i neke konkretnije aktivnosti jer sam čuo da planiraju da nasele Rome već početkom sledeće godine - objasnio je Mladen, stanar Sisarčke ulice, koji nije želeo da oda svoje prezime da se "ne bi nekome zamerio".

Protiv Roma "nema ništa", ali nije želeo da se fotografiše za medije. Ne smetaju im Romi već njihov način života, objasnio je Nikola.

– Gvožđe, mašine za pranje veša, frižideri i nekoliko automobila, pa vi prođite! Bolestan sam i po mene je nekoliko puta dolazila hitna pomoć, ali nisu mogli da priđu dvorištu – rekao je Nenad, koji živi pored dve romske kuće u Posedarskoj ulici. On ipak neće potpisati peticiju.

Foto: Wikimedia Commons/Yann

– Svako mora negde da živi, zar ne? Možda bi i promenili navike da imaju normalne uslove egzistencije - smatra Nenad koji je u penziji, ali se njegovi susedi ne slažu sa njim jer smatraju da "onome ko je podelio letke treba čestitati".

Ali ko je obavio taj posao niko ne zna ili ne sme da kaže.

- Preključe sam dobio mejl jedne gospođe koja me je upoznala s problemom letaka. Ne znam gde se potpisuje peticija, ali deo Sisačke o kojoj govore moji susedi, je deo na kojem je bilo odlagalište otpada. To je sada velika livada, a Gradu smo predložili pre nekoliko godina da se ona u potpunosti očisti i da se na njoj organizuju različiti rekreacijski sadržaji - objasnio je predsednik Mesnog odbora Svete Klare Boris Kihak i dodao da bi stanovnicima ovog dela grada takav prostor dobro došao jer im "hronično nedostaje područje za rekreaciju".

Za livadu od nekoliko hiljada kvadratnih metara izgleda Grad ima drugi plan.

- O tome ćemo kada za to dođe vreme - kratko je poručio gradonačelnik Milan Bandić, kada su ga pitali da li planira da naseli Rome u Klaru.

Mediji nezvanično saznaju da se Zagreb, u sklopu Nacionalne strategije za uključivanje Roma Vlade Republike Hrvatske koja se mora sprovesti do 2020. godine, obavezao na osiguravanje područja na kojima će Romima biti obezbeđeni stambeni objekti.

- Protiv getoizacije smo. Slična stvar je urađena u Sponici, 36 romskih porodica je naseljeno na jedno mesto, a to se planira i u Klari, što nikako nije "uključivanje" Roma - rekao je predsednik Zadruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije Alija Mešić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.