HOĆETE NA PUT? Lokacije koje su postale ultra poznate zahvaljujući serijama i filmovima!

Izvor: Blic, 16.Sep.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOĆETE NA PUT? Lokacije koje su postale ultra poznate zahvaljujući serijama i filmovima!

Postoje filmovi čija popularnost prevazilazi granice zemalja u kojima su snimani i ona godinama ne jenjava. Takvi filmovi od glumaca i režisera prave velike zvezde, a gradovi i mesta gde su ti filmovi snimljeni za fanove postaju željene turističke destinacije. Predstavljamo vam osam gradova i mesta koji su svoju slavu stekli zahvaljujući filmu.

Ako se jedan od najpopularnijih filmskih nastavaka bude snimao vašoj blizini, budite sigurni da će vaše susedstvo biti preplavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << turistima čim film doživi bioskopsku premijeru. Nezaboravna je scena iz  filma Indijana "Džons i poslednji krstaški pohod", kada Indijana i njegov otac moraju da odvedu grupu nacista na lokaciju Svetog grala. Ova građevina u jordanskom gradu Petra "igrala" je mesto gde je Sveti gral bio sakriven. A otkako je film snimljen na toj lokaciji broj turista na mesečnom nivou popeo se sa nekoliko hiljada na milion. Takođe ovo mesto zovu i čudom modernog sveta.

Tokom 70-ih i 80-ih montipajtonovci su stvorili široku bazu fanova, a jedan od njihovih najpopularnijuh filmova je Monti Pajton i Sveti gral, satirični prikaz kralja Artura i njegovih vitezova  u potrazi za neuhvatljivim Svetim gralom. Film je snimljen u Škotskoj a producenti su izabrali dvorac Doune za neke od scena. Fanovi i dalje posećuju ovo mesto.

Poznato je da je Anđelina svog najstarijeg sina Medoksa usvojila u Kambodži. Ali manje je poznato da je razlog za usvajanje deteta iz zemlje Trećeg sveta bio taj što je glumica dosta vremena provela u Angkoru. Film je ovu siromašnu i ratom razorenu zemlju svakako stavio na turističku mapu sveta. Možda najbolja stvar u filmu je sam Angkor Vat- džinovski kompleks hramova. Zahvaljujući filmu Kambodža je od izolovane zemlje postala veoma tražena azijska turistička destinacija.

Ono što engleske seoske pejzaže čini tako dobrom filmskom scenografijom jesu nepregledne zelene površine i velelepne kuće koje se naziru u daljinama. Takvo mesto je i Čatsvort haus u Darbiširu, ogromno imanje koje je nekada pripadalo vojvodi od Devona. Ne samo da je korišćen kao pozdina za mnoge filmove nego je i spisateljica Džejn Ostin pomenula ovo imanje u svojoj knjizi "Gordost i predrasude".  Verovatno iz tog razloga producenti filma su odlučili  da ovo imanje "odigra ulogu" lepog doma gospodina Darsija. Kuća je otvorena za turističke posete, a posetioci mogu da uživaju u njenoj lepoti kako spolja tako i unutra.

Nekada miran i uspavan gradić Filadelfija, danas je prenatrpan turistima koji tu dolaze da vide čuvene "Rokijeve stepenice". Silvester Stalone, koji u filmu igra boksera Rokija Balboa u jednoj sceni trči uz ove stepenice. Zahvaljujući filmu ova 72. stepenika postala su toliko popularna da je bronzana statua slavnog boksera postavljena u blizini.

Onima koji nisu ispratili filmove iz Sumrak serijala Forks je stvarni grad. Iako se film nije tamo snimao, sam izgled grada podseća na onaj sa filmskog platna.  Broj stanovništva ovog grada ne premašuje cifru od 4.000, ali zbog ogromne popularnosti filma, u gradu možete videti svakog dana u godini više turista nego lokalnog stanovništva, koji posećuju šume, plaže, reke i ostale lokacije. Ne samo da postoje turističke ture za ovaj grad nego su se lokalci i dosetili da zarade novac na račun popularnosti filma, pa prave i prodaju suvenire vezane za ovaj film.

Zahvaljujući kompijuterskoj grafici i neverovatnoj filmskoj fotografiji, dvorac Alnvik pretvoren je u školu čarobnjaka Hogvarts za potrebe snimanja filma o Hariju Poteru. I zahvaljujući malom čarobnjaku ovaj dvorac iz 1096. godišnje poseti i do 800.000 turista.

Nekada slabo naseljen sused Australije sa više grla goveda nego ljudi, danas Novi Zeland može da zahvali Piteru Džeksonu na novostečenoj popularnosti. Režiser je odabrao ovu zemlju kako bi najvernije prikazao specifičnost lokaliteta same priče. Danas novozelanđani pozdravljaju milione turista koji ovu zemlju posećuju kako bi otkrili sva mesta na kojima se film snimao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.