HEROINA Nišlijka 16 godina u kolicima: Veruj u sebe i možeš sve

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEROINA Nišlijka 16 godina u kolicima: Veruj u sebe i možeš sve

Ako veruješ u sebe, možeš sve, poručuje Nišlijka Dragana Rodić Aranđelović (37), koja je pre 16 godina ostala paralizovana posle nesreće.

Iako je voljom sudbine posle saobraćajne nesreće ostala trajno prikovana za invalidska kolica, Dragana je uspela da završi Ekonomski fakultet, da skoči padobranom sa 3.000 metara, zaposli se na univerzitetu, napiše knjigu „Splet okolnosti“, uda se i rodi sina Mihajla.

- Posle saobraćajnog udesa 1999, moj život se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promenio. Ostala sam nepokretna zbog preloma 10. pršljena i povrede kičmene moždine. Nisam osećala noge. Činilo mi se da se za mene život završio u najboljim godinama i da ću ostatak života provesti kao nemi posmatrač. Ali, onda sam odlučila da nastavim da se borim. Svakom se u životu dešavaju loše stvari, shvatila sam da je samo je na nama da odlučimo koliko ćemo im dopustiti da nas nadvladaju i slome - počinje dirljivu ispovest hrabra Nišlijka.

Dragana je bila prva osoba iz naše zemlje koja se pre 10 godina u Kini podvrgla tada eksperimentalnom zahvatu ubacivanja matičnih ćelija u kičmenu moždinu. Iako joj tretman nije pomogao da prohoda, otvorio je nove vidike u njenom životu. Osnovala je humanitarno Udruženje „Dragana Rodić“ i svojevrsni info-centar o matičnim ćelijama sa ciljem da informiše ljude sa sličnim problemima.

Nerazdvojni

Draganin suprug Miloš Aranđelović (38), pevač grupe „Vizantija“ iz Niša, velika joj je podrška u životu. Upoznali su se 2010. godine a godinu dana kasnije su se i venčali.

- Ona je energična, žustra, pravedna i istrajna. Sve radimo zajedno i odlično se dopunjujemo. U proteklih pet godina nismo proveli nijedan dan odvojeni jedno od drugog. Učestvujem u svim njenim akcijama zajedno s prijateljima muzičarima - kaže Miloš.

Humanitarni rad nije ostao nezapažen - 2009. nagrađena je nagradom „11. januar“, najvišim gradskim priznanjem koje Niš dodeljuje zaslužnim građanima. Ona sa ponosom ističe da joj je najveća nagrada - sin Mihajlo.

- Tek kada sam se pre tri godine ostvarila kao majka, osetila sam se potpunom. To je nezamenljiv osećaj kada ti nekoga voliš i kada te neko voli bezuslovno. Uživam u Mihajlovom odrastanju sa suprugom Milošem Aranđelovićem. Sin nam je doneo nezamislivu sreću i učinio da još manje obraćam pažnju na svoj hendikep - kaže ona.

Uklanjanje barijera Dragana je doživela kao misiju. Posle serije aktivnosti u akciji „Uklonomo barijere“ koje su imale za cilj da ukažu na arhitektonske prepreke sa kojima se susreću osobe koje koriste invalidska kolica, nedavno je u Skupštini s poslanikom Dušanom Milisavljevićem promovisala inicijativu za dopunu školskog gradiva prvacima brošurom „Budi drug“ koja bi ih učila toleranciji.

- Strašnije i veće od arhitektonskih barijera jesu one barijere u glavama. Ljudi su skloni da nesvesno imaju razne predrasude prema osobama s invaliditetom, uopšte o onima koji su drugačiji od njih. No, ne treba im zamerati, nego bi trebalo započeti s edukacijom dece još od najranijih dana. Brošura „Budi drug“ predstavlja jedan bontončić, koji, iako je mali, može decu naučiti velikim stvarima. A pre svega toleranciji - objašnjava Dragana.

Rokeri

Dragani su u akcijama na uklanjanju barijera do sada su pomogli muzičari i pevači Alen Slavica, Miroslav Živanović - Pile (Alisa), Goran Šepa (Kerber), Mladen Vojičić Tifa (Bijelo dugme), Dejan Cukić, Bora Đorđević (Riblja čorba). Oni su svi otpevali po jednu pesmu za album kojim će se promovisati akcija „Uklonimo barijere“.

Skok sa 3.000 metara

Skok iz aviona padobranom sa 3.000 metara, uz pomoć instruktora padobranstva, bilo je samo jedan od koraka u Draganinom traženju granica mogućnosti.

- Mnogima iz mog okruženja to je bilo nezamislivo, ali ja nisam želela da me to što koristim invalidska kolica sputa u nečemu što sam želela oduvek da probam - dodaje Dragana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.