HDZ želi reviziju poslovanja svih JP

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ želi reviziju poslovanja svih JP

SARAJEVO, MOSTAR - HDZ BiH će kroz svoje predstavnike u Vladi Federacije BiH zatražiti reviziju poslovanja svih javnih preduzeća, agencija i uprava u većem bh. entitetu.

Ovo je juče za "Nezavisne" najavio Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, poručujući da je Vlada FBiH isključivo ta koja ima nadležnost nad javnim preduzećima u većem bh. entitetu, "a ne pojedinci ili pojedine stranke".

Ova Lovrinovićeva najava, naime, dolazi u svjetlu pojačane retorike >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i političkog zaoštravanja između predstavnika DF-a i HDZ-a, a uoči početka procesa imenovanja novih uprava u federalnim javnim preduzećima, što sve skupa uveliko prijeti da naruši odnose unutar vladajuće trojke u Federaciji.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Dragan Čović, lider HDZ-a, i Reuf Bajrović, novi ministar energetike u Vladi FBiH (DF), imali su prvi veliki verbalni sukob na temu "Elektroprivrede HZHB", odnosno etničkih obilježja ove kompanije i političke pripadnosti same uprave.

Bajrović i DF, naime, insistiraju isključivo na konkursnoj, depolitiziranoj proceduri izbora direktora i uprava JP-a, dok u HDZ-u smatraju da u procesu izbora pozicija koje pripadaju Hrvatima "moraju da učestvuju i legitimni predstavnici hrvatskog naroda".

"Način na koji je ministar Bajrović počeo da komunicira i iznosi stajališta je neprimjeren. On ne može govoriti sam, jer sva ta pitanja treba razmotriti Vlada FBiH, a u Vladi su i predstavnici HDZ-a", ističe Lovrinović.

Na pitanje može li ova situacija, koja se ne smiruje, narušiti odnose unutar koalicije, odgovara da svaki neprimjeren istup može izazvati probleme.

"Potezi se ne mogu povlačiti bez ostalih partnera u parlamentarnoj većini. Očekujemo da se to tako ne nastavi, u suprotnom, mogli bismo imati probleme", zaključuje Lovrinović.

Sa druge strane, Bajrović poručuje da u javnim kompanijama u kojima DF ima vodeću ulogu neće biti prijevremenih smjena direktora, naročito onih koji rade u skladu sa zakonom.

"U slučaju dvije elektroprivrede, koje su svima očito najinteresantnije, vlasnik je Ministarstvo energetike. Ono je to koje postavlja nadzorni odbor, a NO postavlja direktore. Za nas je iznenađenje što HDZ pikira EP HZHB, jer to nije stranačko vlasništvo", poručuje Bajrović.

On podsjeća da Ministarstvo ima potpuno ili djelimično vlasništvo nad čak 27 javnih preduzeća u FBiH, između ostalog i nad "Energoinvestom", "Naftnim terminalima", "Autocestama FBiH", "BH Telecomom", "BH poštom", "BH gasom", "HT Eronetom", "Željeznicama FBiH", "Agrokomercom", "BH Airlinesom" itd.

I Sanjin Halimović, potpredsjednik SDA, priznaje da je trojka zapala u probleme, ali prevashodno zbog neformiranja vlada u dva kantona.

"Upravo zbog toga se naša dva partnera i ponašaju kako se ponašaju, jer žele zadržati pozicije za političku trgovinu. Dakle, ključ je u dogovoru o formiranju dvije vlade, i ja to očekujem u narednih 10 dana", kaže Halimović.

On konstatira da će SDA i dalje morati praviti ustupke prema DF-u i HDZ-u.

"Naši partneri i dalje nisu spremni na kompromise, a SDA je vodeća stranka, koja ima premijere i najveću odgovornost u novoj vlasti. Dakle, neke pozicije u preduzećima ćemo očigledno morati prepustiti partnerima", zaključuje Halimović.

Kadrovi SDP-a i SDA drže i dalje većinu ključnih pozicija u najvećim kompanijama, iako pojedinim direktorima, poput Elevedina Grabovice (SDP, "Elektroprivreda BiH"), Ensada Karića (SDP "Autoceste FBiH"), Muje Butkovića (SDA, "BH pošta"), mandati ističu već za koji mjesec, ili do kraja godine. Kako su to "Nezavisne" već objavile, u toku je proces restrukturiranja "Elektroprivrede BiH", odnosno izdvajanje sektora distribucije iz jedinstvenog preduzeća, koje će, pak, i dalje upravljati EP BiH. Iako će DF imati ključni utjecaj na kadrovsku križaljku u ovoj ekstraprofitabilnoj kompaniji, najozbiljniji kandidat za ovog direktora je Erdal Trhulj (SDA), bivši ministar energetike u Vladi FBiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.