Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa “Zbogom Brus Li” zabavila posjetioce beogradskog Sajma knjiga

BEOGRAD - Grupa “Zbogom Brus Li” mini koncertom na Platou “Miloš Crnjanski” razdrmala je atmosferu Beogradskog sajma knjiga, privukavši posjetioce svih generacija, a sve povodom promocije svoje fotomografije “Zbogom Brus Li - Zabranjenima Ulaz Besposlen”, koju je objavio Studentski kulturni centar iz Novog Sada.

I mladi i stariji posjetioci stiskali su se na stepenicama, a mnogi su uprkos žurbi da pronađu željenu knjigu, ostajali da čuju novosadski bend.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
“Ovo je izdanak rok kulture koju je započeo Bil Hejli kada je 1952. otpevao 'Rock Around The Clock'. Oni su borci protiv melanholije ucveljenog i poraženog mladog čoveka, koji mora da vrišti, pušta krik”, rekao je o članovima graupe “Zbogom Brus Li” književnik Raša Popov.

On je primjetio da je “Zbogom Brus Li - Zabranjenima Ulaz Besposlen” urnebesna knjiga, “vašarište ilustracija i vizuelnih znakova protiv pada u depresiju i užasnu melanholiju”.

Rok kritičar Petar Janjatović istakao je da je riječ o vrlo atipičnoj knjizi i naglasio da “nema mnogo biografija koje mogu da isprate ful kolor, veliki broj fotografija i ilustracija”.

Autor jedne od ilustracija u monografiji David Vartabedijan kaže da članovi bijedna “Zbogom Brus Li” imaju skolonost ka ekscentrizmu i egzibicionizmu i to uspješno implementiraju u svoju muziku, koja je kombinacija svega i svačega.

Vartabedijan je primjetio da je “taj njihov stav i njihovu raznobojnost bilo potrebno uobličiti u knjigu na bezmalo 400 strana, u divan fotoalbum”, čiji su autori Slavko Matić, pjevač benda, i Nebojša Reljin, frontmen sastava “Proleće”.

Knjiga će, smatra Vartabedijan, pokazati koliko je težak, mukotrpan, zabavan i šaren bio njihov put.

Vođa pokreta “Novi optimizam” Branislav Grubački Guta, koji je u Zrenjaninu organizovao koncerte “Zbogom Brus Li”, naglasio je da su oni od lokalnih junaka postali vojvođanski bend i muzički nosioci liste “Novi optimizam”.

Za rok novinara Branimira Loknera “Zbogom Brus Li” je vrlo poseban bend, koji kombinuje različite žanrove, “rodonačelnici nečega što do tada nije postojalo u Vojvodini”, dok je o knjigu okarakterisao kao dokument o karijeri novosadskog sastava, ali i o prethodne 24 godine.

Knjigu “Zbogom Brus Li - Zabranjenima Ulaz Besposlen” objavio je prošle godine novosadski Studentski kulturni centar, a na Sajmu knjiga se može naći na štandu izdavačke kuće “Prometej”.

U toku je i snimanje filma o bendu, osnovanom 1992. Godine, koji bi trebalo da se završi do kraja godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.