Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2017, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruhonjić: Nadležni da kazne nasilnike ili ćemo se samoorganizovati

Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić pozvao je danas nadležne državne organe da po službenoj dužnosti procesuiraju nasilnike koji su u Nišu pretili smrću publici i učesnicima tribine i projekcije filma "Albanke su naše sestre".

Dokumentarni film "Albanke su naše sestre" je jedan od pet filmova iz projekta "Stvarni ljudi, stvarna rešenja", koji su snimili u koprodukciji NDNV, BIRN Kosovo i Forum ZFD. Projekcija u Nišu odložena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je zbog brojnih verbalnih pretnji koje je grupa desničara uputila organizatorima.

"Antifašizam ne znači samo mirovnjaštvo i da pristajemo na to da nas razne bitange nekažnjeno maltretiraju. Mi ćemo adekvatno odgovoriti, ali nećemo odgovoriti hrišćanski na šamar, nego partizanski. Ovo nije pretnja, mi smo prinuđeni na samoodbranu", rekao je Gruhonjić na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine.

Dodao je da je tužan jer u Srbiji ima sve manje mesta i organizacija koje se ne plaše delovanja fašističkih hordi. "Fašizam se hrani strahom i ukoliko se uplašimo, oni će nas podaviti u mraku", ocenio je Gruhonjić.

Naveo je da je jako razočaran odlukom partnerske organizacije Lokalni front iz Kraljeva da otkaže projekciju dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" zbog pretnji koje su dobijali i ocenio da je to još jedan dokaz da je strah zavladao Srbijom.

Gruhonjić je dodao da se producenti, projektni tim i autori filmova neće uplašiti i najavio da će i ubuduće biti organizovane javne projekcije dokumentarnih filmova iz serijala "Stvarni ljudi - stvarna rešenja", uključujući i projekciju filma i debatu o njemu u Nišu.

Programska direktorka organizacije Forum ZFD Nataša Govedarica kazala je da se javni prostor sužava za one koji promovišu vrednosti tolerancije, solidarnosti, mira, a istovremeno se otvara onima koji promovišu politiku ratnih zločina.

"Koje su to vrednosti koje treba da se promovišu u javnom prostoru, ako nisu one koje mi zagovaramo: mir, pomirenje, dobrosusedski odnosi, ravnopravnost? Istovremeno, javni prostor se otvara za ekstremističke organizacije kao što je Alternativa, gde govori osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin", rekla je Nataša Govedarica.

Programski menadžer Duško Medić rekao je da je "užasnut" incidentima.

"Prvi put sam se osetio nebezbedno i da mi je ukinuta sloboda. Krivim državu, policiju i ostale institucije koje su dozvolile da se takve grupe okupljaju i prate nas iz grada u grad", kazao je Medić i ocenio da ukoliko država ne stane na put takvim ekstremističkim organizacijama, u budućnosti će se dešavati mnogo gore situacije.

Koautor filma Darko Šper ocenio je da policija u Nišu nije pravovremeno reagovala da spreči incident u Nišu, jer je očigledno bila reč o ekstremistima sa rušilačkim namerama.

Na konferenciji za novinare prikazani su video i audio zapisi o incidentima u Nišu, na kojima se moglo čuti i videti kao osoba koja se predstavila kao "četnički vojvoda" preti klanjem prisutnima, prebijanjem, razbijanjem prostorija, paljenjem zastava.

Policija ga nije sprečavala u pretnjama a jedan od policajaca mu je rekao: "Vojvodo, polako, znate da ste slabog zdravlja".

Na konferenciji je rečeno da je podneta krivična prijava protiv "četničkog vojvode" koji je pretio u Nišu. Prijava je podneta po mehanizmu predviđenom Sporazumom o bezbednosti novinara, koji su potpisali Republičko javno tužilaštvo, MUP i novinarska i medijska udruzenja.

Serijal "Stvarni ljudi, stvarna rešenja" govori o različitim aspektima normalizacije odnosa Srbije i Kosova, iz perspektive takozvanih običnih građana.

Slični incidenti dešavali su se pre 10 dana u Novom Sadu tokom promocije filma "Kosovo, nazdravlje" iz istog serijala, ali je uprkos protestima desničara, promocija održana. Filmovi su bez incidenata promovisani u Beogradu, Pančevu i Vranju.

Svi filmovi se mogu pogledati na kanalu Vimeo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Nadležni da kazne nasilnike ili ćemo se samoorganizovati"

Izvor: B92, 24.Jun.2017

Programski urednik NDNV Dinko Gruhonjić pozvao je nadležne da procesuiraju one koji su pretili smrću na tribini i projekciji filma "Albanke su naše sestre"...Dokumentarni film "Albanke su naše sestre" je jedan od pet filmova iz projekta "Stvarni ljudi, stvarna rešenja", koji su snimili u koprodukciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.