Grasen: Vidljiv napredak na Balkanu

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grasen: Vidljiv napredak na Balkanu

Sarajevo -- Tokom proteklih godina, posebno od Berlinskog procesa, vidljiv je značajan napredak na Balkanu, ocenio je Antoan Grasen.

Grasen je generalni sekretar Samita o zapadnom Balkanu koji će biti održan 4. jula u Parizu.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je Samit u Parizu nastavak Berlinskog procesa, i da je namera francuskih domaćina da se primene odluke koje su donete na prošlom Samitu u Beču, posebno u oblasti inrfstrukture i energetike.

To će, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako je naglasio, biti prvi prioritet Samita, a drugi omladina.

“Nadamo se da ćemo biti u prilici da se potpiše sporazuma o uspostavljanju kancelarije mladih na Balkanu. To je događaj od velikog simboličnog značaja“, naglasio je Grasen.

Omladina je, prema njegovim rečima, simbol novog otvaranja i nade.

Samit će, kako je rekao biti prilika da se razgovara o vezama i sličnostima Balkana i EU.

Grasen, koji učestvuje u Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Sarajevu, je istakao da će Francuska, kao domaćin pokušati da se realizuju sva obećanja i odluke iz Beča.

Takođe je rekao da će i u Parizu, kao prethodno u Beču, biti održan i sastanak civilnog društva Balkana.

Grasen je dodao da je Francuska i te kako zainteresovana za zapadni Balkan, a to dokazuju činjenice što je predsednik Francuske Fransoa Oland učestvovao 2013.godine na Samitu „Brdo-Brioni“, da je Francuska imala svog pedstavnika na ministarskom sastanku prošle godine, kao i da je domaćin Samita.

Francuska, kako je naglasio, istorijski je povezana sa regionom i svesna je da su zemlje Balkana prijatelji.

“Želimo da pružimo svu podršku na putu tih zemalja u EU“, naglasio je Grasen.

On je podsetio da je evropska perspektiva Balkana u više navrata potvrđena i da se radi na njenoj realizaciji.

Prema njegovim rečima, povezivanje i saradnja regiona, posebno ekonomija, je od velikog značaja i deo je pripreme evropske perspektive.

“Ta saradnja je jedan od suštinskih elemenata „Brdo-Brioni“ procesa ali i Berlinskog procesa“, naveo je on.

Grasen je konstatovao da je region, tokom proteklih godina, posebno od pokretanja Berlinskog procesa, koji predviđa redovne susrete, ostvario realan napredak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.