Gradonačelnik Đilas najavio izgradnju sistema za navodnjavanje

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2011, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Đilas najavio izgradnju sistema za navodnjavanje

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prisustvovao je rezidbi vinove loze u selu Brestovik, koja se tradicionalno obavlja na Svetog Trifuna, i tom prilikom najavio izgradnju sistema za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grocke.

On je na imanju Miše Todorovića rekao da je ovaj događaj lepa prilika da se najavi projekat izgradnje sistema za navodnjavanje koji će početi da se realizuje sredinom godine.

- Sistem za navodnjavanje treba da omogući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izvlačenje vode iz Dunava do najviše tačke u ovom rejonu, odakle će se kapilarno spuštati na veći deo teritorije Grocke. Takođe, treba istaći da će taj projekat, koji se radi na predlog Zaharija Trnavčevića, biti prvi u Srbiji po kome se iz Dunava navodnjavaju poljoprivredne parcele. Ideja je da se radovi posle ove faze nastave, kako bi se sistem za navodnjavanje proširio po čitavom rejonu.

Gradonačelnik je podsetio da je najveća izvozna grana Beograda upravo poljoprivreda, u koju će grad, kako je istakao, i u narednom periodu ulagati znatna sredstva.

- Beograd sa PKB-om, Voćarskim plantažama, koje grad želi takođe da preuzme i osposobi za vrhunsku proizvodnjwu, kao i sa privatnim preduzetnicima, ima veliku razvojnu šansu - ukazao je Đilas.

Član Gradskog veća Miroslav Čučković naveo je tim povodom da projekat podrazumeva izgradnju 7.000 metara cevovoda, kroz koji će svaki dan prolaziti 5.000 kubika dunavske, ali hemijski ispravne vode.

Prema njegovim rečima, sistem će omogućiti domaćinima ovog kraja da bukvalno imaju česmu za navodnjavanje u svom dvorištu i po sistemu kap po kap zalivaju svoje vinograde ili voćnjake.

- Prva faza, u koju će biti uloženo 3,3 miliona evra, obuhvatiće oko 600 hektara obradive površine u naseljima Begaljica, Pudarce, Brestovik i Grocka, uz mogućnost proširenja ovog sistema na sve parcele u Beogradu smeštene u rejonu Dunava - najavio je Čučković.

On je dodao da je završetak radova predviđen za sredinu 2012. godine, a investicija će se, kako je istakao, veoma brzo isplatiti, jer se na poljoprivrednom proizvodu ostvaruje stopostotna zarada.

Grad će tokom 2011. godine nastaviti da ulaže u projekte za podsticanje razvoja poljoprivrede, Zeleni prsten, u okviru koga se dodeljuju bespovratna sredstva nosiocima, upisanim članovima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u pojedinačnom iznosu do 50 odsto ukupne cene za određenu vrstu zasada voća i povrća, kao i prateće opreme za zaštitu i navodnjavanje.

Takođe, tokom ove godine planiran je i nastavak realizacije projekta kao što su premije za mleko, za nabavku i odgoj prvotelkinja, premije za voćarstvo i povrtarstvo i reprezentativne izložbe, dok će podsticajna sredstva u 2011. godini biti proširena i na stočarsku proizvodnju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.