Građani očekuju pobedu demokrata

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani očekuju pobedu demokrata

Beograd -- Prema istraživanju B92 i Ipsosa, 40 odsto građana Srbije očekuje da će demokrate, koje sada imaju većinu u vladi, pobediti na predstojećim izborima.

B92 je u saradnji s agencijom za ispitivanje javnog mnenja "Ipsos", pitao građane Srbije šta misle, ko će biti pobednik izbora 6. maja. Ispitivanje je obuhvatilo uzorak od 1017 ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da 40 odsto građana naše zemlje veruje da će demokrate pobediti, 30 odsto očekuje pobedu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNS, a svega četiri odsto SPS.

Za njima slede partije sa rezultatima koji su daleko ispod njihovog realnog rejtinga. Po tri odsto građana očekuje izbornu pobedu Ujedinjenih regiona Srbije i Srpske radikalne stranke.

U pobedu "Dveri", Demokratske stranke Srbije i Liberalno demokratske partije veruje svega po jedan odsto.

Odgovor na pitanje koga vide s dobrim rezultatima 6. maja ne zna 15 procenata građana Srbije.

Glasači naprednjaka ubeđeni su u pobedu koalicije koju predvodi Tomislav Nikolić. Osim njih, u izbornu pobedu SNS veruju i glasači DSS, ali i u malom procentu i DS.

Kada je reč o pobedi demokrata, u nju, pored glasača DS veruju i birači "Preokreta", kao i jedan mali deo naprednjaka.

Zanimljivo je i to da oni koji pripadaju grupaciji neodlučnih smatraju da će DS ponovo dobiti izbore. To može da predstavlja i ozbiljnu poruku demokratama koji, realno, iz te grupacije crpe glasove.

Na pitanje ko bi mogao da sedi u novoj vladi, u kombinaciji sa nekim drugim, manjim koalicionim partnerima, većina građana vidi u toj poziciji vladu demokrata i naprednjaka.

Ipak, istraživanja su jedno, a politička praksa itekako ume da pokaže nešto drugo. Najbolji primer za to je selo Baščeluci u okolini Loznice. Ovo selo je širom sveta postalo poznato zbog održavanja šest krugova glasanja. Više o tome možete pogledati u prilogu:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani veruju da će biti koalicije DS-SNS

Izvor: Kurir, 04.Apr.2012

Anketa pokazala da 40 odsto građana veruje u pobedu DS, a 30 procenata u trijumf SNS

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.