Gračanica: Pored škole se gradi šesta “kuća ljubavi” za odrasle

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jul.2015, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica: Pored škole se gradi šesta “kuća ljubavi” za odrasle

Na putu između Čaglavice i Lapljeg Sela počela je izgradnja šeste po redu "kuće ljubavi". Srbi koji žive u srcu opštine Gračanica očajni su, jer nemaju načina da zaustave gradnju.

Moteli, u kojima se apartmani (soba i garaža) izdaju na sat, nalaze se jedan do drugog, a poslednji, peti u nizu se gradi tik pored škole u Lapljem Selu. Meštani ističu da se duž jednog kilometra nalazi 150 takvih apartmana, i to pored puta kojim deca idu u školu, pa su mališani izloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vulgarnostima.

Slobodan Petrović, potpredsednik kosovske Skupštine i meštanin Lapljeg Sela kaže da su meštani bespomoćni.

- U selu nema nijednog čoveka koji nije ogorčen. Svima tuda prolaze žene, deca, i niko nije ravnodušan. Imali smo nekoliko sastanaka na kojima smo govorili o ovom problemu i svi su nezadovoljni. Očekivali smo da će neko reagovati, ali onima koji odlučuju očigledno to nije prioritet - ističe Petrović.

On dodaje da su meštani zabrinuti i za bezbednost porodica. Moteli se nalaze kraj jedinog puta koji spaja Čaglavicu i Laplje Selo, a oni koji dolaze u te "kuće ljubavi", projure kolima svaki put kada prolaze.

- Oni ne žele da ih iko vidi, pa samo nagaze gas i projure. Aposlutno je nebezbedno za sve koji prolaze tim putem - objašnjava Petrović.

Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma i profesor Univerziteta u Prištini, ističe da nije normalno da se takvi objekti otvaraju pored škole.

- Javna kuća se nalazi 150 metara od fakulteta na kom predajem, a odmah pored nas su osnovna i srednja škola. To nije normalno. Javne kuće u svetu se nalaze u nekim izolovanim kvartovima, a nikada u glavnoj ulici kuda deca idu u školu. Zaprepašćujuće je da se niko oko toga ne uzbuđuje ili ne sme javno da priča. Jedini se oglasio Srpski nacionalni forum i zbog toga nas je napalo rukovodstvo opštine Gračanica - kaže Đikić.

Aleksandar Đikić ističe da će SNF sa apelima nastaviti, ali da nemaju načina da zaustave izgradnju.

- Mi nemamo vlast. A, vlasti kojoj smo se obratili veći je problem naš apel, nego javne kuće u Čaglavici. Obratićemo se i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da čujemo njihovo mišljenjenje. Nadamo se da neće ćutati - veruje Đikić.

On ističe da je neshvatljivo da na ovaj problem "žmure" i ogranizacije koje se bave zaštitom prava žena i dece.

- Verovatno dobijaju novac da bi pričali u prazno, a ćute na ovo jasno kršenje prava žena i prava dece, u situaciji gde se posledice po njihov psihički razvoj ne mogu predvideti, kaže Đikić.

"Vesti" su uputile pitanja o ovoj temi međunarodnim organizacijama koje se bave pravima deteta - Save the childeren i Unicef na Kosovu. Međutim, od njih nismo dobili odgovor.

"Objekti se grade u ovom delu naše opštine prema Regulacionom planu koji je nasleđen. Nemamo zakonske mogućnosti da utičemo na zabranu nastavka izgradnje u toj biznis zoni. Svi objekti u Čaglavici o kojima je ovde reč registrovani su kao hoteli i moteli. Takođe, nemamo ni pravo da vršimo provere nezakonitih radnji u tim objektima. Pozivam sve da se obrate Policiji Kosova", kaže predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Ni na apele srpskih nevladnih organizacija niko ne raguje. Gordana Đorić, predsednik Udruženja poslovnih žena Avenija, takođe žiteljka Lapljeg Sela, ističe da od ove teme nadležni okreću glavu na drugu stranu.

- Kod nas je sve nakaradno, pa tako i ovo, ističe Gordana Đorić.

- Kao žena, majka, neko ko je usko uključen u grupu ljudi koja se trudi da pomogne devojkama koje su žrtve trgovine qudima, ženama koje trpe nasilje u porodici, neshvatljivo mi je da se dozvola za tu delatnost izdaje objektima pored škole i puta kojim prolaze učenici i mlade devojke. Mi smo nemoćni da bilo šta promenimo. Uputili smo protest, ali oni grade, to se proširuje. Nemoćni smo da to zaustavimo, kao što smo nemoćni da uopšte utičemo na kvalitet svog života – zaključuje sagovornica “Vesti”.

Gradnja tih motela je počela 2011. godine kada je sagrađen prvi takav objekat na potezu Čaglavica - Laplje Selo. U međuvremenu su sagrađena još tri, a onda se sa gradnjom stalo. Da li se pročulo da je to unosan posao ili je reč o nečemu drugom, ali za poslednjih par meseci ekspresno je sagrađen peti motel, a nedavno je počeo da niče i šesti.

Registarske tablice upućuju da su gosti ovih "motela" najčešće Albanci, ali i stranci koji rade na Kosovu. Najviše zauzetih apartmana je oko podneva, u vreme pauze za ručak, ali i u večernjim satima. Boravak se naplaćuje 10 evra po satu, u apartman se ulazi autom, odnosno pravo sa puta u zatvorenu garažu, a iz nje u sobu.

Osim šest motela na potezu Laplje Selo- Čaglavica, u opštini Gračanica nalaze se još dva. Meštani kažu da ih, povrh svega, vređa i to što su njihov kraj počeli da prepoznaju po "kućama ljubavi", kako ih zovu, i da to šteti imidžu opštine u kojoj žive.

- Priča oko motela je izuzetno ozbiljna stvar. Tu se ulazi bez lične karte, i ako čovek malo razmisli, to ne mora da bude "kuća ljubavi". S obzirom da nema kontrole, tu može da bude i prostitucije, pedofilije, kriminala, droge... I sve to, na nekoliko stotina metara od naših porodica, kaže Gradimir Denić, ogorčeni meštanin Čaglavice.

Sličnih motela ima širom Kosova, a njihova gradnja je masovno počela nakon dolaska međunarodnih misija. Međutim, nigde nije zabeleženo da se nalaze usred naselja ili pored školskih objekata, niti da ih ima toliko na jednom mestu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.