Gostovanje čuvenog šekspirologa Ričarda Vilsona

Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gostovanje čuvenog šekspirologa Ričarda Vilsona

Beograd - Povodom šezdesete godišnjice obnavljanja Katedre za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu biće održan međunarodni naučni skup „Komparativna književnost: teorija, interpretacija, perspektive“ od 24. do 26 oktobra. Tim povodom predavanje će održati i jedan od najznačajnijih šekspirologa u svetu - Ričard Vilson.

Prema rečima Zorice Bečanović Nikolić, šekspirologa i zamenice upravnice katedre, u kontekstu savremenih proučavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Šekspira, Ričard Vilson zauzima posebno mesto.

„Kao priređivača zbornika ‘Novi istorizam i renesansna drama’, koji je 1992. potpisao zajedno sa Ričardom Datonom, i kao autor knjige naslovljene igrom rečima ‘Will Power’, ‘Volja za moć’ ali i ‘Vilova moć’ (moć kod Šekspira, odnosno u Šekspirovim delima) iz 1993, mogli bismo ga videti među zastupnicima novog istorizma. I njegova knjiga ‘Tajni Šekspir: studije o pozorištu, religiji i otporu’, objavljena 2004, počiva na načelima novog istorizma, što će reći na ispitivanju kruženja društvene energije i fukoovski shvaćenom uzajamnom prožimanju neumetničkih i umetničkih diskursa. Za razliku od brojnih autora što su od osamdesetih godina dvadesetog veka naovamo delima elizabetinskog barda prilazili primenjujući Deridinu dekonstrukciju, Fukoovu teoriju istorije, Lakanovu psihoanalizu ili Burdijeovo razumevanje odnosa kulture i ekonomije, istraživanje Ričarda Vilsona odvijalo se u obrnutom smeru: tragao je za Šekspirovim prisustvom kod francuskih postmodernih filozofa. Pokazao je šta je Šekspir značio za Deridu, Lakana, Fukoa, Levinasa, i kako je uticao na njihovo mišljenje“, kaže Bečanović Nikolić.

Ona dodaje da je još je po nečemu posebno mesto Ričarda Vilsona među proučavaocima Šekspira - po mestu stanovanja.

„On, naime, živi u londonskoj četvrti Blekfrajerz, u zgradi sazidanoj na mestu kuće koju je pred kraj svoje dramaturške karijere u Londonu kupio Vilijam Šekspir. Na poslednjem spratu te zgrade, u stanu čiji prozori iz velike blizine gledaju na impresivnu kupolu londonske katedrale Sv. Pavla, nalazi se radna soba Ričarda Vilsona. S druge strane Temze je, na podjednakom rastojanju, rekonstruisano Šekspirovo pozorište Glob“, ističe profesorka književnosti.

Njegovo predavanje „Come Unto These Yellow Sands: Shakespeare’s Other Heading“ baviće se tumačenjem „Bure“ iz perspektive Deridinog eseja o Evropi posle 1989. godine „Drugi pravac“, što će posebno biti zanimljivo s obzirom na jubilej 450 godina od rođenja velikog pisca, i tačno deset godina od smrti francuskog filozofa.

Istorijat katedre

Prvi srpski stručno školovani istoričar književnosti, diplomac Sorbone, Bogdan Popović postavio je temelje proučavanju književnosti kakvo se i dan-danas neguje na našoj katedri. Jedno kraće vreme, od 1901. do 1905. godine, Popoviću je saradnik u nastavi bio Jovan Skerlić, koji je predavao francuski jezik i književnost i teoriju književnosti. Posle Skerlićevog odlaska sa Katedre, pa sve do Popovićevog penzionisanja, Katedra je imala kadrovskih problema. Zbog toga je 1929. godine, posle Popovićevog odlaska u penziju, ona bila zvanično ukinuta.

Oktobra 1949. za docenta za svetsku književnost izabran je Vojislav Đurić. Kao rukovodilac seminara za opštu književnost, on je 1954. obnovio Katedru, organizovao nastavu i odredio fizionomiju plana i programa nove grupe. Ne manja zasluga profesora Đurića od samog obnavljanja Katedre sastoji se u tome što je tokom čitavog svog radnog veka neumorno radio na podizanju nastavnog i naučnog kadra za izučavanje književnosti. Njegova je i sasvim originalna zamisao programa studija, koncepcija opšte književnosti kakva je tada bila, a i danas je to ostala, potpuno jedinstvena u svetu.

Prvi diplomac obnovljene Katedre za opštu književnost i teoriju književnosti bio je Danilo Kiš. Po njegovom imenu 1995. godine ustanovljena je nagrada koja se svake godine dodeljuje za najbolje studentske radove.

Digitalna humanistika

Pored Vilsona, brojni međunarodni naučnici i teoretičari književnosti držaće predavanje tokom naredna tri dana. Skup će imati nekoliko tematskih celina, kao što su: digitalna humanistika, transmedijalnost, nova geografija: komparativno proučavanje južnoslovenskih književnosti, otpor, subverzija, emancipacija, potom preispitivanje same oblasti komparativnog proučavanja književnosti danas u svetu i kod nas. Tu su i tradicionalnije teme teorije prevođenja, tumačenja romana, poezije i drame, intertekstualnih susreta kanonskih i nekanonskih pisaca...

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.