Izvor: Danas, 26.Dec.2014, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gospa od Nataliteta

Da nema Ljilje Smajlovićke - što je naravno apsurdna pretpostavka jer te gospoje jednostavno uvek mora biti - onda bi je hitno trebalo napraviti i time dati doprinos povećanju srpskog nataliteta.

A ako jednog dana, u dalekoj budućnosti, u kojoj će zahvaljujući Smajlovićkinoj akciji povećanja nataliteta srpska populacija narasti na osamdeset miliona, Smajlovićka potegne pa - daleko bilo - umre, još hitnije je treba klonirati. Jednom rečju, čestnejši moji, bez Smajlovićke >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nam nema života. Čudi me samo kako nam je onako dobro išlo dok je Smajlovićka harala i novindžisala po Sarajevu, a u Beograd dolazila da vidi Narodni muzej i Zoološki vrt?

Očigledno ucveljena negativnim reakcijama na natalitetnohuškački tekst Politikine novindžike, Ljilja ti Smajlovićka sela, zašiljila plajvajz i napisala uvodnik naslovljen krajnje originalno: "Mnogo se izvinjavamo". Poznavaocima Smajlovićkinog lika i dela bezbeli će i bez čitanja uvodnika biti jasno da se Gospa od Nataliteta ne izvinjava, nego da se - u pokušaju da bude ironična - proserava u svom čuvenom saharinsko-denuncijantskom stilu. Ja sam ovde u više navrata pisao da - uprkos snažnom animozitetu koji gajim prema Smajlovićki - u čisto zanatskom smislu uvažavam njeno novindžijsko umeće jer vaistinu treba biti majstor da bi se najtruliji oportunizam malograđanština i pokvarenjaštvo upakovali u estetski relativno prihvatljivu formu. Nego da ne dužim. Idemo na stvar.

Gospa od Nataliteta se u uvodniku poimence kobajagi izvinjava podugačkom spisku ličnosti, počevši od moje malenkosti, koju je, onako ispod žita, optužila da priželjkuje smanjenje srpskog nataliteta, da bi se, potom, izvinila Vesni Pešić zbog Politikine "patrijarhalnosti", a onda se, sva u marcipanu, obrušila na "mladi" Danas i glodura Panovića, koji NATO bombardovanje ne zove agresija i koji je negde izjavio da NATO "nije bombardovao nijednu normalnu zemlju".

Nakon što se izvinila sitnim ribama pljuckavicama, Gospa od Nataliteta se obrušila na establišment. Izvinila se, najpre, Vulinu što je povodom stogodišnjice Kolubarske bitke propustio da "celofanira" Politiku (šta "celofaniranje" znači, to pitajte Gospu, ja ne znam), nego je budžetskim parama "celofanirao" NIN i Pečat, koji - za razliku od Politike, a zbog kratkovečnosti - nisu izveštavali "sa lica mesta". To je, da prostite, napisano takvim tonom da bi naivčine morale pomisliti da je sa bojišta Kolubarske bitke izveštavala Smajlovićka lično, što je - sve da je Smajlovićka i ordinirala u ono vreme - apsurdna pretpostavka, zato što Smajlovićka, kad pripuca, po pravilu menja zemlju boravka. Nije, naravno, Gospa propustila da nežno, kako samo ona ume, oplajpiči i Zoranu Mihajlovićku i Overlorda i misterioznog vlasnika Politike... I šta da vam pričam. Pri kraju čitanja Gospinog uvodnika došlo mi je da dreknem - kondukter, kesu!

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.