Googleov robot ima odgovore na sva pitanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2015, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Googleov robot ima odgovore na sva pitanja

Googleov tim je kreirao računalo Duboka Misao koje je sposobno za razgovor s ljudima. 'Konverzacijski model' računala napravili su Googleovi znanstvenici Oriol Vinyals i Quoc Le. Koristili su bazu slijeda, u kojoj se nastoji predvidjeti sljedeća rečenica u razgovoru. Računalo daje odgovore na upite tehničke podrške, općeg znanja pa čak i filozofije. Podatke crpi iz brojnih izvora, od tehničkih uputa, do baza s citatima iz knjiga, filmova.

Googleovo računalo uspješno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je riješilo problem rušenja browsera za surfanje internetom, postavljanje privatne internetske mreže i slično. Sljedeća runda testiranja bilo je simuliranje svakodnevnog čavrljanja. Potom se išlo na kompleksnija pitanja poput pitanja morala, etike i života.

I koji je odgovor računalo dalo na pitanje što je svrha življenja? "Živjeti zauvijek".

A na pitanje što je smisao života Googleov robot je odgovorio: "služiti za opće dobro". No, nije uspio odgovoriti što je smisao emocija, a mučila su ga i pitanja o moralu i altruizmu. Na primjer, ponudio je zastrašujuću rečenicu da je "imati dijete nemoralno", te da je definicija altruizma: "Ako ne vjeruješ u Boga, onda ne znaš".

Začudo, dao je i pogrešan odgovor na pitanje koliko nogu ima pauk (odgovorio je tri). No, zato bez problema odgovori tko je Luke Skywalker i da li zna letjeti.

",Konverzacijski modeli važan su dio u prirodnom razumijevanju jezika i strojnoj inteligenciji", objašnjavaju Googleovi znanstvenici.

Google već dulje vrijeme radi na razvoju umjetne inteligencije i upravo je taj projekt u posljednjih šest mjeseci naveo mnoge poznate ličnosti poput Stephena Hawkinga, Elona Muska i Billa Gatesa da izraze svoje strahove oko nepredvidivosti i potencijalne opasnosti robota i umjetne inteligencije u budućnosti.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.