Golubovi sa Kalemegdana pronađeni neoštećeni

Izvor: Mondo, 02.Sep.2015, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golubovi sa Kalemegdana pronađeni neoštećeni

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović izjavila je danas da su ukradeni bronzani golubovi sa fontane ispred paviljona "Cvijeta Zuzorić pronađeni na nelegalnom otpadu sekundarnih sirovina.

Foto: screenshot/tanjug

Ona je istakla da su, prema prvim analizama stručnjaka iz Zavoda, ukradeni golubovi neoštećeni, saopšteno je iz Gradske uprave grada Beograda .

"Reč je o organizovanoj grupi kradljivaca, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << hteli da unište i prodaju četiri bronzane skulpture golubova. Kilogram takve bronze na crnom tržištu iznosi 360 dinara, dok je njena umetnička vrednost neprocenjiva, kao i svih ostalih spomenika kulture", ukazala je Mićovićeva u "Beogradskoj hronici" na RTS.

Pošto je reč o drugoj krađi bronzanih golubova, iz "Beogradskog vodovod" su naveli da su njihovi stručnjaci pokušali da ih dodatno osiguraju skrivenim zavrtnjima. Tada su, kako ističu, lopovi uhvaćeni i osuđeni na tri godine zatvora.

Iz "Beogradske tvrđave" su najavili saradnju sa paviljonom "Cvijeta Zuzorić" i Gradom Beogradom, kako bi se ovaj deo Kalemegdana bolje osvetlio, navodi se u saopštenju.

Bronzane skulpture golubova ukradene se u noći između 2. i 3. avgusta ove godine i rad su vajara Dragomira Arambašića. Skulpture su, u okviru vodoskoka, postavljene 1936. godine.

U saopštenju se dodaje da su iste noći ukradene i mesingane ploče sa Zindan kapije i Rimskog bunara, kao i spomen ploče sa Studentskog trga i iz Makedonske ulice, ali da one još nisu pronađene.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukradene figure sa Kalemegdana pronađene na otpadu

Izvor: B92, 02.Sep.2015

Ukradeni bronzani golubovi sa fontane na Kalemegdanu pronađeni su na nelegalnom otpadu sekundarnih sirovina, izjavila je Nela Mićović...Osim toga, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika je istakla da su, prema prvim analizama stručnjaka iz Zavoda, ukradeni golubovi neoštećeni..."Reč je o organizovanoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.