Gojković u Sarajevu: Potvrda politike mira i pomirenja

Izvor: RTS, 25.Jul.2016, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković u Sarajevu: Potvrda politike mira i pomirenja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je u razgovoru sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine da je ta zemlja jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u regionu, te da je EU zajednički prioritet dve države.
Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je u Sarajevu da odnosi dve države idu u pozitivnom smeru, da ima prostora za njihovo unapređenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer, kako je istakao, "mir i stabilnost dugujemo našim građanima".

Gojković, koja boravi u prvoj poseti nakon što je ponovo izabrana za presednicu parlamenta, odvojeno se sastala sa Izetbegovićem i predsedavajućim Saveta ministara Denisom Zvizdićem.
Istakla je da su Srbija i parlament spremni na dalje unapređenje bilateralnih odnosa, dobrosusedske saradnje i političkog dijaloga, kao i da upravo susreti i redovni kontakti mogu učvrstiti saradnju u mnogim domenima, posebno u oblastima evrointegracija, ekonomije i privrede, kao i u regionalnom okviru, gde postoje zajednički interesi.
Gojković je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, navela da Srbija i BiH imaju i zajednički prioritet i cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji i pozdravila parafiranje prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.
Ona je poručila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 važna poruka ne samo građanima Srbije, koji su na proteklim izborima potvrdili opredeljenje za evropski put, već i drugim zemljama u regionu, kandidatima za članstvo u EU, što pokazuje snagu EU i pored izazova sa kojima se suočava.
Gojković je navela i da je prioritet Srbije očuvanje stabilnosti i razvoj regiona i izrazila uverenje da dve zemlje dele snažan interes za saradnju u okviru Berlinskog procesa, koji ima veliki značaj za proces evropskih integracija čitavog regiona, kao i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Predsednica parlamenta istakla je da je posebno značajno podstaći razvoj ekonomske saradnje, pre svega po pitanju revitalizacije infrastrukture koja nas povezuje, energetike, mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima, u čemu parlamenti mogu dati svoj doprinos kroz proceduru ratifikacije konkretnih dogovora vlada.
Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić je na sastanku sa Gojković ukazao da saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine ima pozitivan trend, posebno imajući u vudu uzajamnu podršku po pitanju evrointegracija i saradnje u ekonomiji i naglasio da ona može biti sadržajno obogaćenja i drugim oblastima, kao što je kultura, sport i saradnja mladih.
On je ukazao i da je regionalna saradnja prioritet, jer su mir i stabilnost preduslovi razvoj čitavog regiona, a da ukoliko sačuvamo stabilnost i region će biti privlačniji za investitore.
Tokom jednodnevne posete Bosni i Hercegovini, Gojković se predhodno sastala sa predsedavajućima oba doma Parlamente Mladenom Bosićem i Safetom Softićem, a posetu je završila šetnjom Baščaršijom i obilaskom pravoslavne crkve i Begove džamije u Sarajevu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gojkovićeva u Sarajevu: Srbija vodi politiku mira i stabilnosti

Izvor: Blic, 25.Jul.2016

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je danas u Sarajevu, gde boravi u prvoj bilateralnoj poseti nakon što je ponovo izabrana za presednicu parlamenta, da Srbija vodi politiku mira, stabilnosti i pomirenja...- Poseta Sarajevu je kontinuitet politike koju vodi Srbija, a to je politika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.