Gojković i Rama: Nova faza veza Srbije i Albanije

Izvor: Mondo, 04.Mar.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković i Rama: Nova faza veza Srbije i Albanije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i premijer Albanije Edi Rama saglasili su se na današnjem sastanku u Tirani da su, u novoj fazi odnosa Srbije i Albanije, obe zemlje spremne na unapređenje saradnje.

Foto: Fonet/Skupština Srbije

Gojković i Rama su ocenili da su odnosi Srbije i Albanije od prvorazrednog značaja za ukupne odnose i jačanje stabilnosti u regionu, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta.

Gojković, koja se nalazi u zvaničnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poseti Albaniji, rekla je da je primarni interes unapređenja odnosa dve države ostvarenje boljeg života dva naroda i da saradnja šalje poruku regionu i Evropskoj uniji da Srbija i Albanija garantuju stabilnost Zapadnog Balkana.

Ona je naglasila i da će EU tek integracijom Zapadnog Balkana biti potpuna.

Rama je, kako se navodi, naveo da se Srbija i Albanija ne slažu u svemu, ali da je važno što postoji solidna osnova slaganja kako bi obe zemlje i region išli napred.

On je istakao da lekciju, koju nas je naučila istorija, treba iskoristiti za budućnost.

Gojković i Rama razgovarali su i o saradnji mladih, kao i konkretizaciji Memoranduma o razumevanju u toj oblasti dve vlade, koja će omogućiti da mladi grade nove odnose.

Gojković je pozvala Ramu da podrži incijativu za učešće Albanije na regionalnom omladinskom sajmu turizma u Srbiji, koji će prethoditi održavanju festivala "Egzit", što je premijer Albanije podržao ističući značaj saradnje i u oblasti kulture.

Oni su , kako je saopšteno, takođe podržali aktivnosti srpsko-albanske radne grupe na realizaciji infrastrukturnih projekata, koji će dodatno povezati dve zemlje.

Gojković je razgovarala i sa gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom, na sastanku je pozdravljeno novo poglavlje bilateralnih odnosa, a razgovaralo se i o unapređenju položaja nacionalnih manjina.

Tokom posete Albaniji predsednica Skupštine Srbije sastala i sa predsednikom države Bujarom Nišanijem i predsednikom parlamenta Iljirom Metom, na čiji poziv je došla u posetu Albaniji, prvu u istoriji odnosa na nivou predsednika parlamenata.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.