Gojković: Duh tolerancije u parlamentu

Izvor: RTS, 24.Apr.2014, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Duh tolerancije u parlamentu

Mislim da će mi dugogodišnje parlamentarno iskustvo, naročito na strani opozicije, pomoći u vođenju parlamenta, kaže za RTS Maja Gojković. Ja treba da obojim parlament duhom tolerancije i ne dozvolim da političke strasti nadvladaju razum, ističe predsednica Skupštine.

Nova predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da očekuje dobru saradnju sa poslanicima i rad u parlamentu koji odiše duhom demokratičnosti i tolerancije.

"Izuzetna mi je čast >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što su me poslanici u tako velikom broju, nezapamćenom do sada, izabrali i tako dali veliko poverenje da rukovodim parlamentom u kojem imamo veliku dominaciju Srpske napredne stranke i vladajuće većine. S druge strane, to je izuzetno velika odgovornost za svakog ko je ozbiljan političar zato što su očekivanja vladajuće većine i ovog parlamenta izuzetno velika", rekla je Maja Gojković u intervjuu za RTS.

Kako kaže, očekuje dobru saradnju sa poslanicima i poslaničkim grupama, ali i ono što je najvažnije a što je, ističe, u prošlosti izostajalo u parlamentu - duh tolerancije.

"Dobro je što parlament ima veći broj poslaničkih grpa, a ja sam tu kao neko ko treba da oboji parlament tim duhom i da ne dozvolim da nekada političke strasti nadvladaju nad razumom", ističe Gojković.

Kako kaže, ona je kao predsednica parlamenta tu i da podstiče poslanike u raspravu, ali i da ima autoritet kako u parlamentu, tako i u svojoj poslaničkoj grupi.

"Poslanička grupa kojoj pripadam je Srpska napredna stranka, kojoj je ovo mesto pripalo i u prošlom mandatu. Zahvaljujući predsedniku Nenadu Stefanoviću, koji je jedan od mojih uzora u višestranačkom sistemu, kako je uneo taj duh demokratije i tolerancije u ovaj parlament, ja ću to da nastavim, a oni će se truditi da održe svoju nameru da menjaju Srbiju na bolje", kaže Gojković.

Komentarišući vreme za raspravu koje po Poslovniku imaju opozicioni poslanici, Gojković naglašava da opozicija mora da iskoristi šansu i bude kritički glas u odnosu na veliku vladajuću većinu u parlamentu.

"Poslovnik je nešto što moramo da poštujemo, to je naš mali ustav koji određuje po kojim ćemo pravilima raditi. Ja nemam slobodu da kršim Poslovnik, a na članovima opozicionih stranaka je da najbolje iskoriste vreme koje im je po Poslovniku određeno", kaže Maja Gojković.

Nova predsednica Skupštine Srbije smatra da će joj od velike pomoći u vođenju parlamenta biti i dugogodišnje poslaničko iskustvo.

"Jedna od stvari koja je prevagnula u izboru za ovu funkciju je veliko poslaničko iskustvo. Čitavu svoju političku karijeru, preko polovine, provela sam u poslaničkim klupama, u državama sa različitim nazivima, i različitim rasporedima političkih snaga. Najviše sam bila u opoziciji, manje sam bila u vladajućoj većini. Mislim da će mi to opoziciono iskustvo najviše pomoći", kaže Gojković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Maja Gojković: Treba da obojim parlament duhom tolerancije

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2014

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković smatra da će joj dugogodišnje parlamentarno iskustvo, naročito na strani opozicije, pomoći u vođenju parlamenta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.