Godišnjica bitke na Kadinjači

Izvor: RTS, 29.Nov.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica bitke na Kadinjači

Na Kadinjači kraj Užica obeležena je 77. godišnjica bitke. Položeno je cveće, održan parastos i program kojim su organizatori podsetili na hrabrost boraca Radničkog bataljona, branilaca Užičke republike.
Poslednjeg dana Užičke republike, štiteći povlačenje partizanskih snaga iz Užica, središta slobodne teritorije, na Kadinjači su poginuli metalci, pekari, tkači, borci Radničkog bataljona, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njih oko dve stotine, iako tačan broj i imena svih boraca nikada nisu utvrđeni.

Decenijama posle, Užičani, potomci i poštovaoci sa svih strana bivše zemlje i različitih generacija na današnji dan podsećaju na njihove žrtve i otpora fašizmu.
Kadinjača nije mesto okupljanja samo 29. novembra već je često pohode turisti i poštovaoci antifašističke tradicije, ove godine više od dvadeset hiljada, među kojima je sve više stranaca.
"Ovde dolaze svakodnevno ekskurzije, posetioci na Kadinjaču, da obiđu ovo legendarno mesto, da obiđu mesto gde su poginuli i spomen-kosturnicu gde su sahranjena tela 132 borca", kaže Slavica Srefanović, direktorka Narodnog muzeja u Užicu.
Borba na Kadinjači bila je i kraj Užičke republike, koja još nije dobila potpuno istorijsko osvetljenje, lišeno ideoloških predznaka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počast junacima sa Kadinjače

Izvor: Večernje novosti, 29.Nov.2018

Na 77. godišnjicu čuvene bitke služen pomen stradalim borcima koji su branili Užičku republiku. Oko 300 mladića poginulo u neravnopravnoj borbi sa 3.000 nemačkih vojnika NA spomen-kompleksu Kadinjača nadomak najvećeg grada zapadne Srbije, na 77. godišnjicu čuvene bitke,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.