Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genjac: Imenovanje Melihe Jahjaefendić na mjesto direktora SZZP protivzakonito

SARAJEVO - Uz saglasnost parlamentarne većine, a potom i kroz razgovore SDA - SBB, dogovoreno je da novog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH predloži SBB, kako bi bile zadovoljene sve neophodne zakonske, etničke i stranačke procedure.

Ovo je juče za "Nezavisne" potvrdio Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora (GO) SDA i član tima ove stranke u koalicijskim pregovorima sa SBB-om, inače jedan od ključnih ljudi ove partije.

Genjac je ovim dao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << do znanja da je imenovanjem Melihe Jahjaefendić na ovu poziciju po treći put, osim što je grubo prekršen Zakon o ADS-u, iznevjeren i politički dogovor SDA - SBB.

No, još nije poznato da li je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu (ADS), ovo uradio samovoljno, dogovorom s određenim strukturama SDA, ili, pak, uputstvom utuđenih centara moći u ovoj stranci. Eksperti tvrde da joj u skladu sa zakonom ranije uopće nije smio dozvoliti da pristupi konkursu. Akšamija je, naime, iskoristio pogodnost člana 28. Zakona o ADS, koji propisuje da ukoliko nadležna institucija ne izvrši imenovanje u roku od 30 dana ADS to može uraditi s liste uspješnih kandidata.

"U okviru parlamentarne većine neminovno je dogovoriti raspodjelu pozicija na koje se imenuju direktori i zamjenici. U tom smislu vjerujemo da će SBB predložiti respektabilnog kandidata", rekao je Genjac.

Na napomenu da je uprkos svim ovim argumentima Akšamija već imenovao Jahjaefendićevu, Genjac kaže da će se morati poštovati procedure i zakoni.

"Nijedan direktor ne može biti imenovan više od dva uzastopna mandata. Ovo je treći mandat i mislim da je to protuzakonito! Ako nije bilo drugih kandidata, ADS je imao mogućnost da poništi konkurs", jasan je Genjac.

Raspletom situacije nezadovoljni su i u SBB-u, gdje se osvrću i na pravnu dimenziju priče. Već gotovo dva mjeseca Tužilaštvo BiH i SIPA vrše provjere na osnovu prijave grupe državnih službenika, koja je Jahjaefendićevu, ali i Akšamiju, te Zvonimira Kutlešu, generalnog sekretara Vijeća ministara, optužila za višegodišnju korupciju i kriminal u institucijama BiH.

Iz Tužilaštva BiH "Nezavisnim" je juče ponovljeno da je "predmet u radu".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.