Geci bio šef tajne policije Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2010, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geci bio šef tajne policije Kosova

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je tužilaštvo na tragu novih dokaza u vezi sa ratnim zločinima na Kosovu i Metohiji, dodavši da je uhapšeni Sabit Geci jedno vreme bio šef tajne policije Kosova.

"U ovom trenutku mogu samo da kažem da će nam ti dokazi umnogome olakšati procesno-pravnu situaciju u nekoliko predmeta sa Kosova i Metohije. Inače, javnost će u najskorije vreme o tome biti podrobno obaveštena", rekao je Vukčević u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Blic".

On je kazao da Sabit Geci, kojeg je u Prištinu uhapsila Euleks policija a koga srpsko tužilaštvo tereti za trgovinu organima u predmetu "Žuta kuća" i za zločine u Drenici, "bio veoma važna karika u komandnom lancu OVK".

"U jednom momentu bio je i šef tajne policije Kosova. To je čovek koji se pojavljuje i u mnogim predmetima organizovanog kriminala. U stalnom smo kontaktu s Euleksom i pomogli smo im u ovom konkretnom slučaju. Nihova se istraga delimično poklapa s našom", rekao je Vukčević.

On je naveo da "oni Gecija terete za zločine u logoru kod mesta Kukeš na severu Albanije, a mi rasvetljavamo i način na koji su tamo ljudi likvidirani".

"Naše tužilaštvo goni Gecija u dva predmeta. Prvi se odnosi na trgovinu organima, a drugi na zločine u logoru Likovac kod Drenice", kazao je Vukčević navodeći da su Euleksu prosleđeni podaci koje su tražili.

"U interesu istrage, poštujući pravila postupka, ne bih iznosio više detalja", dodao je on.

Vukčević je kazao da je srpsko tužilaštvo u istrazi o trgovini organima, koju je pokrenulo, "izvojevalo veliku pravnu pobedu".

"Obrazovana je Komisija UN koja će istraživati ove činjenice. Isto to radi i Evropa preko Specijalnog izvestioca Dika Martija. Konačno imamo i nedavnu izjavu Iljira Mete, koji je rekao da će i Albanija istražiti ovaj zločin. To doživljavam kao korak ka pomirenju i boljoj regionalnoj saradnji", istakao je Vukčević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.