Gasprom predlaže unapređenje projekta naftovoda Rumunija-Srbija

Izvor: Kurir, 21.Apr.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom predlaže unapređenje projekta naftovoda Rumunija-Srbija

Pojačavanje kapaciteta omogućilo bi transport naftnih proizvoda od „Gaspromove“ rafinerije u Pančevu do velikih skladišta u zemlje Evropske unije

BEOGRAD - Dogovorom do efikasnijeg poslovanja.

Vlada Rumunije dobila je ponudu „Naftne industrije Srbije“ (NIS) za unapređenje naftovoda Pitešti-Pančevo, izvestio je rumunski dnevnik Adevarul. Pojačavanje kapaciteta naftovoda omogućilo bi transport naftnih proizvoda od „Gaspromove“ rafinerije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Pančevu do velikih skladišta u Rumuniji.

Omogućio bi se transport derivata

- O ostvarivanju projekta Pitešti-Pančevo razgovara se od 2013. godine, ali je dosad bilo govora samo o korišćenju ove trase kao jednog segmenta rute kojom bi se sirova nafta iz rumunske crnomorske luke Konstanca transportovala do Srbije. Međutim, „Gasprom“ je nedavno počeo da širi svoju distributivnu mrežu automobilskog goriva u Rumuniji, i to preko srpskog ogranka NIS, pa je logična inicijativa da se unapredi naftovod kojim bi se do Rumunije iz Srbije transportovali naftni derivati - prenosi Adevarul, dnevnik iz Bukurešta.

Unapređenje kapaciteta ovog naftovoda stvorilo bi, pišu rumunski mediji, nove mogućnosti za „Gasprom“ u ovom regionu. Pre svega tu se misli na korišćenje već postojećih skladišnih kapaciteta u Piteštiju, a možda i na kupovinu hemijske fabrike „Olčim“, koja se nalazi nedaleko od Piteštija. „Olčim“ je trenutno u procesu privatizacije, a muku muči s problemom nelikvidnosti.

Verujem menadžmentu

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže za Kurir da ima poverenje u menadžment NIS i smatra da će ovo biti korak napred u njihovom poslovanju.

- Ja imam puno poverenje u menadžment NIS. Otkako su Rusi postali suvlasnici, znamo dobro da je NIS od gubitaša postao profitaš, i da je jedan od najvećih izvoznika. Zato verujem da je menadžment dobro procenio taj korak i da je on u interesu „Naftne industrije Srbije“, kao i naše zemlje, prema tome to je dobar korak - kaže Kovačević.

Modernizacija punom parom

- Februara 2009. „Gasprom njeft“ preuzeo je upravljanje NIS

- Uslov iz kupoprodajnog ugovora po kojem je „Gasprom njeft“ postao većinski vlasnik NIS za 400 miliona evra bio je da do 2012. uloži najmanje 500 miliona evra u modernizaciju proizvodnje

- „Gasprom njeft“, većinski vlasnik NIS, do 2013. godine uložila je u pančevačku rafineriju 547 miliona evra

- Od toga je 397 miliona utrošeno na izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a oko 150 miliona evra na modernizaciju i izgradnju objekata rafinerije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.