GRAĐEVINSKA DIREKCIJA SRBIJE: Nalazi iz Vinče potvrdili da je sporni oplatol Ekosekundov!

Izvor: Kurir, 27.Avg.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐEVINSKA DIREKCIJA SRBIJE: Nalazi iz Vinče potvrdili da je sporni oplatol Ekosekundov!

BEOGRAD - Građevinska direkcija Srbije (GDS) negirala je današnje tvrdnje predstavnika firme "Ekosekund" da njihov oplatol nije uzročnik isparenja u dva objekta u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar koja su dovela do povišenog nivoa fenola u krvi stanara.

"Građevinska direkcija Srbije najoštrije demantuje navode predstavnika firme „Ekosekund“ iznete danas na konferenciji za štampu i odbacuje sve insinuacije da sporni oplatol nije uzrok neprijatnih mirisa i hemijskih isparenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u dva objekta u naselju Dr Ivan Ribar", rečeno je u GDS.

U Direkciji napominju da su ispitivanja laboratorije u Vinči nedvosmisleno potvrdila osnovanu sumnju da je uzrok hemijskih isparenja sporni oplatol, jer hemijske supstance koje su pronađene u površinskom sloju betona odgovaraju supstancama iz oplatola firme Ekosekund.

Odmah po dobijanju izveštaja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o rezultatima merenja kvaliteta vazduha u stanovima, u kome je indikovano da neprijatni mirisi potiču od oplatola, GDS je izvadila uzorke betona (kernove) i poslala na ispitivanje u Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke u Vinči.

Uz uzorke kernova, GDS je u Vinču poslala i uzorak konkretnog ulja -oplatola firme "Ekosekund“ koji je korišćen za premaz oplate prilikom izrade betonskih konstrukcija.

Tvrdnje predstavnika firme "Ekosekund“ da nalazi pokazuju da njihov oplatol trenutno ima višestruko manje koncentracije materija nemaju značaja u ovom slučaju. GDS ne spori sav oplatol koji je ikada proizveden u "Ekosekundu", već jednu konkretnu šaržu koja je korišćena u periodu od oktobra 2012. godine do marta 2013. godine prilikom izrade betonskih konstrukcija dva objekta u naselju, a čiji su uzorci bili poslati na ispitivanje u Institut u Vinči.

"Postavlja se pitanje kako je isti problem identifikovalo pet drugih investitora na šest zgrada koje su radili potpuno različiti izvođači, a svi su kupovali ulje - oplatol proizvođača "Ekosekund", zapitali su u GDS.

GDS apeluje na nadležne institucije da se sa najvećom ozbiljnošću uključe u rešavanje ovog problema, jer je sporni oplatol kupljen u zvaničnom prometu na stovarištu.Direkcija će tražiti utvrđivanje odgovornosti u lancu prometa ovog sredstva na svim instancama, jer zbog propusta drugih strana trpi ogromnu materijalnu i drugu štetu.

GDS je angažovala Laboratoriju za fizičku hemiju Instituta u Vinči za kompletno naučno istraživanje koja će, pored jasnog utvrđivanja uzroka hemijskih isparenja, izraditi elaborat sa detaljnomprezentacijom efikasnih metoda sanacije.Kada stručnjaci Instituta u Vinči urade elaborat, Građevinska direkcija Srbije će saopštiti javnosti sve informacije.

GDS podseća da je odmah po dobijanju prvih prelimirarnih rezultata merenja kvaliteta vazduha u stanovima , 22. jula 2014. godine, dala mogućnost svim stanarima da se isele iz svojih stanova, dok se ne izvrši sanacija objekata.

Skupština društva GDS je donela odluku da Direkcija svim stanarima snosi troškove zakupa drugog stana dok se ne izvrši sanacija, troškove preseljenja stanara, troškove infostana i sve režijske troškove u kupljenom stanu, kao i troškove depozita za zakup drugog stana i evetualne troškove agencijske provizije.

Oplatol nije uzrok problema "smrdljivih zgrada?

Direktor preduzeća Ekosekund Radivoje Petrović izjavio je danas da ta firma nije prodala ni jedan litar tečnosti Oplatol izvođačima, podizvođačima i investitoru radova u naselju dr Ivan Ribar i odbacio kao neosnovane špekulacije da ta tečnost može biti uzrok zdravstvenih problema stanara "smrdljivih zgrada" u ulici Mileve Ajnštajn.

Odgovarajući na medijske optužbe da je Oplatol uzrok zdravstvenih problema sranara "smrdljivih zgrada", Petrović je objasnio da je Oplatol tečnost koja se dobija od recikliranog ulja i nema nikakav miris i koristi se za premazivanje oplata u građevinarstvu, za livenje betonskih konstrukcija, a ne za premazivanje zidova i plafona u kojima žive i borave ljudi.

Oplatol ne može biti uzrok zdravstvenih problema stanara "smrdljivih zgrada" u ulici Mileve Ajnštajn, jer sadrži upola manje štetnih materija od dozvoljenog, rekao je Petrović na konferenciji za novinare i dodao da ni Oplatol drugih proizvođača ne mogu biti uzrok zdravstvenih problema i izvor neprijatnih mirisa.

Petrović je rekao da je izvršena vanredna inspekcijska kontrola, koja je naložila vanredne analize i utvrđeno je da je Oplatol bezbedan za upotrebu.

Na VMA je izvršen vanredni pregled urina svih zaposlenih u Ekosekundu, da bi se utvrdilo da li su na njih ostavile posledice "smrdljive zgrade" i Oplatol i prvi nalazi su u granicama normale, rekao je Petrović i napomenuo da će do kraja nedelje na VMA biti obavljeno testiranje urina zaposlenih na prisustvo fenola.

Petrović je izrazio sumnju u dobre namere Građevinske inspekcije Republike Srbije, koja je Ekosekund u medijima dovela u vezu sa problemima na zgradama u ulici Mileve Ajnštajn, bez ikakvih osnova.

Pravni savetnik Đorđe Simić je rekao da je Oplatol odlukom inspekcije stavljen van prometa i naređena je vanredna analiza, zbog sumnje da je otrovan, ali je su ispitivanja pokazala da je proizvod potpuno ispravan i čeka se odobrenje da ponovo počnje njegova prodaja.

Simić je preneo da je Ekosekund primio "konkretnu pretnju" jednog, kako je naveo, zabrinutog čoveka koji je poručio da će ih "sve pobiti ako se nešto desi njegovom unuku".

Direktor Emogradnje Emir Omanović rekao je da je u Gradskom zavodu za javno zdravlje rađena analiza betona, na kojem su nađeni tragovi Ekosekundovog Oplatola i koji je izvor neprijatnih mirisa i zatražio od predstavnika Ekosekunda da se uključe u rešavanje ovog problema, a ne da samo negiraju krivicu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

GDS: Nalazi iz Vinče potvrdili da je oplatol "Ekosekundov"

Izvor: Blic, 27.Avg.2014

Građevinska direkcija Srbije (GDS) negirala je današnje tvrdnje predstavnika firme "Ekosekund" da njihov oplatol nije uzročnik isparenja u dva objekta u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar koja su dovela do povišenog nivoa fenola u krvi stanara...- Građevinska direkcija Srbije najoštrije demantuje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.