GLADNI ŠAKALI Ruski komandosi imaju novu taktiku protiv koje teroristi NEMAJU ŠANSE

Izvor: Blic, 25.Mar.2017, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"GLADNI ŠAKALI" Ruski komandosi imaju novu taktiku protiv koje teroristi NEMAJU ŠANSE

Komandosi u okviru jedinica specijalne namene Federalne službe vojske nacionalne garde (FSVNG) u poslednje vreme rade na usvajanju borbene taktike koja podrazumeva iznenadni desant specijalno konstruisanim visokoprohodnim vozilima „bagi“, na pozicije terorista koje su udaljene stotinama kilometara od baze u dubini neprijateljskog fronta. Za ovako drske i smele operacije na Zapadu postoji i sleng, koji ove napade karakteriše kao „napade gladnih šakala“.

Sve jedinice specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << namene kao što su SOBR, OMON, različiti odredi specijalne namene MVD i sl., nikada ranije nisu primenjivali ovakav način delovanja. Prvi taktički zbor, koji je za glavnu temu imao upravo ovu tematiku o kojoj sada pišem, odigrao se prošle nedelje na prostoru Centra specijalne namene u gradu Gudermes, koji se nalazi u Čečenskoj Republici.

Na seminaru su objašnjeni teoretski aspekti ovakvog načina dejstva, a potom se prešlo i na praktično uvežbavanje. U celini gledano, samu vežbu su izveli instruktori koji su već prošli taktičku obuku koja je podrazumevala metodični prolazak svih segmenata u izvođenju ovakve vrste specijalih operacija, piše Ruska reč.

Taktička uvežbavanja su se izvodila pomoću specijalnog vozila, konstruisanog isključivo za akcije ovakvog tipa. Radi se o bagiju „Čaborz“ koji je proizvela argunska auto-kompanija „Čečenavto“. Reč je o veoma interesantnom vozilu, dužine oko 4 metra i težine do 1,500kg. „Čaborz“ u zavisnosti od verzije (M3/M6) je sposoban da preveze 3 do 6 ljudi i oko 800kg dodatnog tereta.

Vojno vozilo sa tri sedišta „Čaborz M-3“ proizvela je fabrika „Čečenavto“ https://t.co/FuS3BRr1OS pic.twitter.com/2hqSEzPoPl

Pri tome, maksimalna brzina vozila je negde oko 130 km/č, a njegov doseg je i do 800km. Naoružan je kompletnim arsenalom koji je neophodan za ovakve operacije. Tu se pre svega misli na mitraljez „Pečeneg“, zatim teški mitraljez „Kord“, kao i na automatski bacač granata AGS „Plamja“/„Balkan“. Konfiguracija omogućava i integraciju vođenih protiv-tenkovskih raketa „Konkurs“/“Metis“/“Kornet“. Predviđeno je da vozilo može da nosi i bespilotnu letelicu, kao i da evakuiše ranjene i poginule pripadnike specijalnih timova. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i relativno maloj težini, može da se transportuje i vojno-transportnim helikopterima.

Tokom samog uvežbavanja angažovan je specijalni protiv-teroristički jurišni tim, koji je imao 25-30 boraca ukrcanih na 5 vozila „Čaborz“. Oni su imali zadatak da izvedu prikaz kompletne operacije koja je podrazumevala dolazak vozilima u reon lociranog terorističkog objekta, pripremu napada koja je uključivala napuštanje vozila od strane udarne grupe i njen napad na teroriste, u koordinaciji sa teškim mitraljezima i AGS instaliranim na specijalne „bagije“.

Fundamentalna osnova vežbe počivala je na brzini. Sve je moralo da se odigra munjevito. Od dolaska u reon cilja, pripreme napada, egzekucije pa sve do napuštanja terena gde se operacija odigrala. Poput neutoljivo gladnih „šakala“.

Takođe, uspešno je odigran i prikaz izvlačenja ranjenog saborca pomoću bagija „Čaborz“ kojeg je potom preuzela posada helikoptera Mi-8, a koji je pokrivao širi reon operacije i pratio specijalnu grupu.

Ovakav način upotrebe specijalnih snaga omogućava upade u dubinu protivnika, na daljinama od 200 pa i više km.

Prema rečima eksperata, jedinice specijalne namene koje se nalaze u okviru Rosgvardije, nisu samo zadužene za klasične policijske zadatake koji uključuju održavanje javnog mira i reda na ulicama gradova, hapšenje kriminalnih grupa itd.

One su posebno angažovane i u antiterorističkim operacijama koje su itekako prisutne na Severnom Kavkazu, a koje uključuju borbu sa radikalnim islamističkim grupama, koje se skrivaju u brdsko-planinskom i gusto pošumljenom području, koje je često veoma neprohodno za borbenu i transportnu tehniku.

Upotreba mobilnih visoko-prohodnih vozila je nešto novo u jedinicama specijalne namene koje su vezane za MVD. Zahvaljujući svojim karakteristikama, ova vozila povećavaju mogućnosti u manevru i sam tempo izvođenja akcije, što u konačnom zbiru povećava njenu efikasnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.