Francuska, napad nožem uz uzvik Alah akbar

Izvor: RTS, 20.Dec.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, napad nožem uz uzvik "Alah akbar"

Policajci u centralnoj Francuskoj ubili muškarca koji ih je napao nožem i uzvikivao "Alah Akbar". Tužilaštvo otvorilo istragu zbog sumnji na terorizam.

Prema izvorima bliskim istrazi, "napad podseća na način delovanja pripadnika Islamske države, koji u Siriji i Iraku napadaju pripadnike snaga bezbednosti", prenosi Beta.

Muškarac naoružan nožem upao je danas u policijsku stanicu u mestu Žoe-le-Tur i povredio policijaca koji je bio na ulazu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i još dvojicu, dok ga nisu ubili ostali policajci u prefekturi, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da povređeni policajci nisu u životnoj opasnosti.

Napadač, Francuz rođen u Burundiju 1994. godine, uzvikivao je "Alah akbar" (Bog je veliki, na arapskom jeziku) sve dok nije izdahnuo, navela je policija.

Napadač nije poznat od ranije policiji, dok je njegov brat poznat po svojim radikalnim stavovima i pokušaju da ode u Siriju.

"Istraga se odnosi na napad snaga bezbednosti motivisan radikalnim islamom povezanim s terorizmom", rekao je izvor blizak istrazi i dodao da je za to zaduženo tužilaštvo protiv terorizma u Parizu. 

Islamska država podstiče svoje pristalice, koje ne mogu da odu u Siriju i Irak, da napadaju "nevernike" u svojim državama, kao i vojnike i policajce.

Francuska je jedna od meta napada islamista pošto se ta zemlja pridružila međunarodnoj koaliciji koja bombarduje položaje džihadista u Iraku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.