Francuska, Britanija i Nemačka apeluju na primirje u Gazi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2014, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, Britanija i Nemačka apeluju na primirje u Gazi

Francuska, Velika Britanija i Nemačka pozvale su danas Izrael i Hamas da se saglase o momentalnom prekidu vare u Gazi, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji ministara spoljnih poslova te tri zemlje.

"Pozivamo sve strane da se momentalno vrate prekidu vatre. Mi u potpunosti podržavamo napore Egipta da se to postigne," navodi se u saopštenju šefova diplomaatije Lorena Fabijusa iz Francuske, Filipa Hamonda iz Britanije i Frank-Valtera Štajnmajera iz Nemačke.

"Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strane bi trebalo da preduzmu momentalne praktične korake da se odgovori na hitne humanitarne potrebe, uključujući omogućavanje punog humanitarnog pristupa. Da bi bio održiv, prekid vatre mora predvideti korake koji će odgovoriti na bezbednosne potrebe Izraela i palestinske zahteve koji se odnose na ukidanje restrikcija prema Gazi", dodaje se u dokumentu.

Takođe se navodi da "konačan cilj mora da bude povratak pregovorima o dvodržavnom rešenju, koje ostaje jedini način za rešenje sukoba i okončanje ljudskih patnji jednom za svagda".

Trodnevni prekid vatre u Gazi okončan je u petak.

Izraelski borbeni avioni izveli su 50 napada, u kojima je danas ubijeno najmanje pet Palestinaca, a palestinski ekstremisti su ispalili 23 rakete na Izrael, navodi AFP.

Desetine hiljada ljudi je demonstriralo u centralnom Londonu i Kejptaunu danas, osuđujući Izrael za jednomesečnu ofanzivu na Gazu, gde živi 1,8 miliona Palestinaca. Demonstracija je bilo i u Parizu i drugim gradovima Francuske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pariz, London i Berlin o Gazi

Izvor: B92, 09.Avg.2014

Pariz -- Francuska, Velika Britanija i Nemačka pozvale su Izrael i Hamas da se saglase o momentalnom prekidu vare u Gazi...Ovo je, naime, navedeno u zajedničkoj deklaraciji ministara spoljnih poslova te tri zemlje..."Pozivamo sve strane da se momentalno vrate prekidu vatre. Mi u potpunosti podržavamo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.