Francuska, Britanija i Nemačka apeluju na primirje u Gazi

Izvor: Blic, 10.Avg.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, Britanija i Nemačka apeluju na primirje u Gazi

Francuska, Velika Britanija i Nemačka pozvale su danas Izrael i Hamas da se saglase o momentalnom prekidu vatre u Gazi, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji ministara spoljnih poslova te tri zemlje.

"Pozivamo sve strane da se momentalno vrate prekidu vatre. Mi u potpunosti podržavamo napore Egipta da se to postigne," navodi se u saopštenju šefova diplomaatije Lorena Fabijusa iz Francuske, Filipa Hamonda iz Britanije i Frank-Valtera Štajnmajera iz Nemačke.

"Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strane bi trebalo da preduzmu momentalne praktične korake da se odgovori na hitne humanitarne potrebe, uključujući omogućavanje punog humanitarnog pristupa. Da bi bio održiv, prekid vatre mora predvideti korake koji će odgovoriti na bezbednosne potrebe Izraela i palestinske zahteve koji se odnose na ukidanje restrikcija prema Gazi", dodaje se u dokumentu.

Takođe se navodi da "konačan cilj mora da bude povratak pregovorima o dvodržavnom rešenju, koje ostaje jedini način za rešenje sukoba i okončanje ljudskih patnji jednom za svagda".

Trodnevni prekid vatre u Gazi okončan je u petak.

Izraelski borbeni avioni izveli su 50 napada, u kojima je danas ubijeno najmanje pet Palestinaca, a palestinski ekstremisti su ispalili 23 rakete na Izrael.

Desetine hiljada ljudi je demonstriralo u centralnom Londonu i Kejptaunu danas, osuđujući Izrael za jednomesečnu ofanzivu na Gazu, gde živi 1,8 miliona Palestinaca. Demonstracija je bilo i u Parizu i drugim gradovima Francuske.

Palestinski zvaničnik: Nastavak pregovora o primirju

Pregovori o prekidu vatre u Gazi nastaviće se sutra u Kairu, a planirano je i da izraelska delegacija stigne u glavni egipatski grad, rekao je jedan palestinski zvaničnik.

Hamas koji kontroliše pojas Gaze je odbio da se produži trodnevno primirje, koje je isteklo u petak ujutru, optužujući Izrael da odugovlači u pregovorima, za koje Palestinci ističu da moraju da vode okončanju blokade Gaze.

Palestinski zvaničnik, jedan od pregovaraca u Kairu, nije isključio najavu privremenog zatišja pred sutrašnje preegvore.

Izraelski avioni su danas izveli 50 vazdušnih udara na pojas Gaze ubivši pet Palestinaca, dok su ekstremisti ispalili 23 rakete na Izrael.

Egipat koji posreduje u indirektnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca je vršio pritisak na obe strane da se sukobi okončaju.

Palestinski pregovarači će otići ako nema Izraelaca

Palestinski pregovarači se otići iz Kaira sutra ako Izrael ne pristane da se bez postavljanja uslova vrati pregovorima, kojima posreduju Egipćani, kako bi se okončao rat u Gazi, rekao je vođa palestinske delegacije Azam Ahmed.

"Sutra ujutru imamo sastanak s egipatskim rukovodstvom i na osnovu toga ćemo odlučiti o našem budućem planu. Otići ćemo iz Kaira sutra ako nam bude potvrđeno da se oni neće vratiti izuzev uz uslove", rekao je Ahmed.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.